Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. spalio 18 d.

Spalio 14 ir 29 d.: tęsiame pažintį su Rytų kultūra kino juostoje

Pažinimas – it namas su daug langų. Kuo daugiau jų atveri, tuo daugiau vidun patenka šviesos. Nacionalinės bibliotekos saugomais ištekliais, kuriais noriai dalijamės, galima sėkmingai pralupti daug sunkių langinių – net ir į tolimas kultūras. Rugsėjį pradėję pažintį su tolimųjų Rytų šalimis, spalį ją tęsiame. Kviečiame atvykti į dokumentinių filmų apie kinų tradicinius popieriaus karpinius ir paslaptingąsias skraidančias apsares peržiūras.

Atkreipiame dėmesį, kad filmai bus demonstruojami anglų kalba.

PROGRAMA

Spalio 14 d., 14 val.

Kinų tradiciniai popieriaus karpiniai

Margaspalvė kinų meno įvairovė puikiai atsispindi dokumentiniame filme „Kinų popieriaus karpinių visata“ (angl. The Galaxy of Chinese Paper-Cuts). Popieriaus karpiniai yra Kinijos kaimuose, besidriekiančiuose per visą šalį, paplitusi meno forma. Jie ne tik atspindi kasdienį vietos žmonių gyvenimą, bet ir įkūnija jų viltis, tikėjimą, laimės siekį.

Šių karpinių įvairovė sunkiai aprėpiama – nuo drąsių, nevaržomų iki ypač kruopščių ir tikslių. Pradėti kurti vos keliose Kinijos provincijose, karpiniai paplito visoje Kinijoje. Tapusi svarbia rankdarbių rūšimi, ši tradicija perduodama iš kartos į kartą ir yra laikoma viena iš esminių tautinio paveldo meno rūšių.

Spalio 29 d., 14 val.

Skraidančios apsarės

Pristatome paslaptingas Dunhuango miesto skraidančias būtybes – apsares (angl. Dunhuang Flying Apsaras). Pasak budizmo klasikinių veikalų, skraidančio apsarės – dangaus deivės, ne tik sugebančios skraidyti, bet ir globojančios muziką ir tauriuosius kvepalus.

Gansu dykumoje esančiose Mogao grotose – pasaulinio kultūros paveldo krašte – atrasta daugiau kaip 4 000 piešinių, vaizduojančių skraidančias apsares. Per daugelį amžių deivių atvaizdai mainėsi, tačiau žmonėms jų teikiamas džiugesys ir gėris, laisvės ir kūrybos įkvėpimas nekito.

Abu filmai priklauso filmų kolekcijai, kurią Kinijos Liaudies Respublikos ambasada dovanojo Nacionalinei bibliotekai. Juos sukūrė Kinijos kultūrinių mainų centras su Kinijos Liaudies Respublikos kultūros ministerijos Užsienio ryšių skyriumi.

Trumpai apie peržiūras

Data
spalio 14 ir 29 d.
Laikas
14 val.
Vieta
Kino salė, V a.
Trukmė
30 min.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Svarbu
maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku; vėluojantys žiūrovai į salę nebus įleidžiami
filmai bus demonstruojami anglų kalba