Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. spalio 11 d.

Spalio 16 d.: roko istorija ir perspektyvos. Ambientinė muzika

Kviečiame į tradicinius susitikimus, skirtus roko muzikai, jos įvairovei ir istorijai pažinti. Nuo praėjusios žiemos muzikos gerbėjų pamėgti renginiai Nacionalinėje bibliotekoje vėl laukia visų, neabejingų šiai muzikos krypčiai.

Po pokalbio apie elektroniką, roką ir išradingus jo kūrėjus prasminga pereiti prie ambientinės muzikos, kurios nemaža dalis susieta su vadinamąja „elektroninka“.

Ambientinė (angl. ambient – supanti aplinka) – daugiausia instrumentinė, neakcentuoto, subtilaus ritmo muzika, kurioje daugiau dėmesio skiriama garso modeliavimui ir kūrinio tekstūrai (audiniui) nei melodijai, siekiant sukurti ir sustiprinti tam tikrą atmosferą, nuotaiką ar proto būseną. Ambientinė muzika – lyg lėtai tekanti upė gali įtraukti ir pavilioti į kelionę ir naujas patirtis, tiek pat būti vidinės ramybės ir apmąstymų įkvėpėja klausytojo, kuris tarytum jaukiai sėdi ant kranto ir stebi tekantį vandenį. Besitęsiantys, lyg plaukiantys garsai gali būti ir aktyviai klausomi, ir tiesiog tapti aplinkos dalimi.

Bene labiausiai nutolusi nuo dinamiško roko, ambientinė muzika drauge buvo inspiruota roko grupių išeivių, neretai savamokslių ar „ne muzikantų“, kaip vadina save Brianas Eno – ambient išradėjas, įtvirtinęs patį terminą, vienas pagrindinių šio žanro teoretikų ir kompozitorių.

Aptarsime ambientinės muzikos ištakas ir inspiracijas, siekiančias klasiką, žymiuosius Eriką Satie ar Claude’ą Debussy. Apžvelgsime jos vystymosi etapus – Britanijos ir Vokietijos novatorius, jų įrašus, albumus, amerikiečių new age ir ambientinės muzikos iškilimą. Minėsime susijusias muzikos kryptis ir koncepcijas, tokias kaip relaksacinė ar holistinė muzika. Diskutuosime ir apie ambientinės muzikos reikšmę dabartinės elektronikos stiliams, kalbėsime apie jos įtaką rokui bei popmuzikai.

Leiskimės kartu į slėpiningą ir įvairiapusį muzikos pasaulį. Renginį veda Muzikos ir vizualiųjų menų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas.

Trumpai apie renginį

Data spalio 16 d.
Laikas 18 val.
Vieta Muzikavimo erdvė, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›