Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. spalio 18 d.

Spalio 19–20 d.: tarptautinis seminaras, skirtas UNESCO pasaulio paveldo vertybių vietos valdytojų gebėjimams stiprinti

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktų vertybių vietos valdytojų seminaras, skirtas vietos valdytojo funkcijoms, atsakomybei ir pareigoms apibrėžti ir įtvirtinti. Į seminarą susirenka Baltijos šalių, taip pat Lenkijos ir Ukrainos specialistai, atstovaujantys pasaulio paveldo vietovėms savo šalyse. Seminaro tikslas – sustiprinti vietos valdytojo pozicijas, siekiant sudaryti palankias sąlygas įgyvendinti šiuos uždavinius ir aktyviau įsitraukti į Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo apsaugos konvencijos nuostatų bei Pasaulio paveldo komiteto sprendimų įgyvendinimo procesus.

Dviejų dienų programoje yra numatytos teorinės paskaitos ir praktiniai seminarai, kuriuos ves UNESCO pasaulio paveldo specialistai bei tarptautiniai ekspertai – Burcu Ozdemir (UNESCO Pasaulio paveldo centras), Richardas Veillonas (UNESCO Pasaulio paveldo centras), dr. Christopheris Youngas (Didžioji Britanija), dr. Britta Rudolff (Vokietija), Stefanas Wessmanas (Suomija), seminarą moderuos dr. Giedrė Godienė. Seminaro pabaigoje tikimasi parengti rekomendacijas, skirtas tikslesniam vietos valdytojų pareigybių, kurios būtų naudingos visai tarptautinei UNESCO pasaulio paveldo bendruomenei, apibrėžimui.

UNESCO Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo apsaugos konvencija, priimta 1972 m., yra vienas svarbiausių tarptautinių paveldo apsaugos dokumentų, kuriuo šiandieną vadovaujasi 193 konvencijos šalys. Remiantis šia konvencija į Pasaulio paveldo sąrašą yra įrašytos 1073 vertybės, tarp jų ir keturi objektai iš Lietuvos – Vilniaus istorinis centras, Kuršių nerija, Kernavės archeologinė vietovė ir Struvės geodezinis lankas.

Trumpai apie renginį

Data spalio 19–20 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas seminaras uždaras
Organizuoja Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas, Nacionaline biblioteka
Daugiau informacijos www.unesco.lt; socialiniame tinkle „Facebook“ ›