Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. spalio 19 d.

Spalio 27–28 d.: Tarptautinė animacijos diena: Iljos Bereznicko kūrybos retrospektyva

Animacija – viena tobuliausių formų fantazijai apgyvendinti ir dalytis ja su kitais. Atsiskleidžianti per gyvą vaizdą, užvaldanti visą spalvų paletę, pasitelkianti į pagalbą ir muziką, ir kitus kūrėjo įkvėpimui pasiekiamus garsus. Šių kombinacija tokia stipri, kad nenustebtume, jei žiūrėdami kokybišką animatoriaus kūrybą imtumėte teigti, jog jaučiate ir kvapus. Pamėginkime? Kaip tik laukia paranki proga – artėja Tarptautinė animacijos diena. Kviečiame į jai minėti skirtą renginių ciklą, kuriame susipažinsite su animacinių filmų režisieriaus, dailininko Iljos Bereznicko kūryba, o asociacija „ASIFA Lietuva“ pristatys geriausių Lietuvos režisierių animacinių filmų vaikams programą.


PROGRAMA

27 d. I. Bereznicko kūrybos retrospektyva

I. Bereznickas – scenaristas, režisierius, knygų autorius, iliustratorius, karikatūristas. Jo kūrybinis kelias prasidėjo 1970 m., ėmus aktyviai kurti knygų iliustracijas ir karikatūras. Už darbą šioje srityje I. Bereznickas yra apdovanotas konkursuose ir parodose Lietuvoje bei užsienyje, na o laimėti prizai autorių paskatino pradėti kurti animaciją.

Sprendimas buvo sėkmingas. 1984 m. I. Bereznicko iniciatyva Lietuvos kino studijoje įkurta Animacijos studija, iškėlusi Lietuvos animaciją į profesionalų lygį. Lietuvos kino studijoje sukurtas pirmas, ne vienai lietuvių kartai puikiai pažįstamas I. Bereznicko animacinis filmas „Baubas“ (1987 m.). Filmas tapo I. Bereznicko vizitine kortele. Tai buvo pirmas lietuviškas animacinis filmas, įvertintas prestižiniu tarptautiniu apdovanojimu – pirmuoju prizu Tarptautiniame vaikų ir jaunimo kino festivalyje Portugalijoje, 1990 m.

2014 m. menininkas apdovanotas ordinu už „Už nuopelnus Lietuvai“, taip pat 2015 m. Fredikstado animacijos festivalyje (angl. Fredrikstad Animation Festival) jo kūryba įvertinta Auksinio Gunaro apdovanojimu „Už viso gyvenimo pasiekimus“ (angl. Golden Gunnar - Lifetime Achievement).

12 val. – susitikimas su I. Bereznicku ir iki šiol nedemonstruotų animacinių filmų pristatymas. Filmo „Ne ožkoje laimė“ (2017 m.) peržiūra.

13 val. – I. Bereznicko piešinių parodos atidarymas ir 2017 m. išleistos knygos „Animacija: nuo idėjos iki ekrano“ pristatymas.

Leidinyje rasite praktinių nuorodų, reikalingų kuriant animaciją. Jame išdėstyti pagrindiniai kūrybos etapai, analizuojama autorinė animacija ir technologijos, jų taikymo subtilybės. Renginyje bus galimybė leidinį įsigyti.

14 val. – I. Bereznicko animacinių filmų retrospektyva iš 2010 m. išleisto DVD rinkinio „Baubas & Co“.


28 d. Asociacija „ASIFA Lietuva“ pristato: geriausių Lietuvos režisierių animacinių filmų vaikams programa

12 val. – retrospektyvinė animacinių filmų programa „Lietuvos animacijos metai pasaulyje“.

Tai – programa, kurią, siekdama paminėti artėjančias Lietuvos animacijos gimimo 110-ąsias metines, parengė asociacija „ASIFA Lietuva“, bendradarbiaudama su Tarptautiniu animacinių filmų festivaliu „Tindirindis“ ir Lietuvos kinematografininkų sąjungos Animatorių gildija. Kviečiame palydėti programą į kelionę per pasaulio šalių ekranus, kur po pristatymo Lietuvoje ji ir iškeliaus.

Programą sudaro dvi dalys, Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje bus pristatyta antroji. Žiūrėsime „Baubo aritmetiką“ (rež. I. Bereznickas), „Aeroplaną“ (rež. Henrikas Vaigauskas), „Solistę“ (rež. Jūratė Leikaitė), „Buvo, buvo, kaip nebuvo“ (rež. Zenonas Šteinys), „Čigoną ir drakoną“ (rež. Algirdas Selenis ir Aurika Selenienė), „Medžioklę“ (rež. Meinardas Valkevičius), „Uodegą“ (rež. Rasa Jonikaitė), „Herojų“ (rež. H. Vaigauskas), „Paparčio žiedą“ (rež. J. Leikaitė), „Vaikystės dienoraštį“ (rež. Antanas Skučas) ir „Senelės pasaką“ (rež. Valentas Aškinis ir J. Leikaitė).

Renginį ves animacijos režisierius, Vilanimos filmų studijos vadovas, festivalio „Tindisrindis“ organizatorius Valentas Aškinis.

14 val. – kartojama animacijos programa.


Trumpai apie renginius

Data spalio 27 ir 28 d.
Laikas spalio 27 d. – 12, 13 ir 14 val.; spalio 28 d. – 12 ir 14 val.
Vieta I. Bereznicko piešinių parodos atidarymas – Meno erdvėje, visi kiti renginiai – Kino salėje, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Svarbu maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku; vėluojantys žiūrovai į salę nebus įleidžiami
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›