Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. spalio 24 d.

A. Damušio demokratijos studijų centrui dovanojamas dr. K. Ambrozaičio knygų ir dokumentų rinkinys

Vasaros pradžioje Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje svečiavosi verslininkė iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Ramunė Ambrozaitis (Muni Fry), žymaus išeivijos gydytojo ir visuomenės veikėjo dr. Kazio Ambrozaičio (1918–2015) dukra. Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas supažindino viešnią su atnaujintos bibliotekos veiklos galimybėmis, dokumentinio kultūros paveldo saugojimo, tyrimo ir sklaidos perspektyvomis, aptartas lietuvių išeivijos atstovų indėlis, stiprinant bendradarbiavimą su įvairių JAV kultūros ir verslo organizacijų atstovais.

R. Ambrozaitis aplankė Nacionalinėje bibliotekoje įsikūrusį Adolfo Damušio demokratijos studijų centrą, čia drauge su Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktore Jolanta Budriūniene ir A. Damušio demokratijos studijų centro vadovu Vidmantu Valiušaičiu apsvarstė lietuvių išeivijos kultūros veikėjų archyvinių fondų perdavimo Nacionalinei bibliotekai galimybes. Ambrozaičių šeima nusprendė dr. K. Ambrozaičio archyvą ir biblioteką dovanoti A. Damušio demokratijos studijų centrui, tad susitikime aptarti galimi šių vertybių išsaugojimo būdai ir dr. K. Ambrozaičio įvairiapusės kultūrinės ir visuomeninės veiklos, reikšmingos ne tik išeivijai, bet ir Lietuvai, įprasminimas.

Rugsėjo mėnesį centro vadovas V. Valiušaitis buvo išvykęs į komandiruotę JAV, jis padėjo Ambrozaičių šeimai atrinkti lituanistiniu požiūriu reikšmingą dr. K. Ambrozaičio archyvo ir bibliotekos dalį. Daugiau apie šią viešnagę, dr. K. Ambrozaičio asmenybę ir jo archyvą, taip pat A. Damušio puoselėtą jaunimo „Dainavos“ stovyklą Mičigano valstijoje, atskiras emigracijos bangas ir skirtingą jų santykį su Lietuva žiūrėkite vaizdo įraše.