Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. spalio 24 d.

Spalio 30 d.: ateik švęsti vieningos tautos gimtadienio

Nesvarbu, jei esi dar tik mokyklos suole. Turėdamas stiprią valią, gali stoti į svarbius minčių ir vertybių mūšius jau ten. Įkvėpimo pasisemk atėjęs pasižiūrėti, ką yra nuveikę sudėtingus iššūkius patiriančios Ukrainos mokiniai.

Spalio 30 d. – reikšminga virsmo diena šiai kaimyninei šaliai. Diena, kai ji susivienijo ir pradėjo vadinamą „Orumo revoliuciją“, paskelbdama tautos valią tapti demokratine Europos šalimi. Tą dieną ginkluotos pajėgos iš Maidano aikštės išvaikė prieš valdžios politiką protestavusių studentų grupę. Tačiau kitą dieną aikštėje jų jau stovėjo milijonas. Per parą gimė naujas – orus, atsakingas, pilietiškas – Ukrainos žmogus (ukr. людина), siekiantis kurti naują valstybę, grįstą laisvės ir demokratijos vertybėmis.

Svarbu pažymėti, kad naujos šalies kūrimas Ukrainoje prasidėjo nuo švietimo reformos, kurios pagrindinis tikslas – diegti europietiškas vertybes ir ugdyti piliečius, gebančius laisvai integruotis Europoje. Pokyčių vėjus švietimo srityje pirmiausia pajuto mokiniai, jie įsitraukė į pilietinės visuomenės ugdymą, tapo aktyviausiais vertybėmis ir kompetencijomis grįstos mokyklos advokatais.

Spalio pabaigoje Lietuvoje vieši šių pokyčių agentai – grupė moksleivių, jaunųjų žurnalistų iš Rytų, Pietų ir Centrinės Ukrainos, sukūrusių iniciatyvinę grupę pavadinimu „Ateities šturmanai“. Minėdami vieningos tautos gimtadienį, jie drauge su mokytoju, Maidano savanoriu Sergejumi Čumačenko, Kramatorsko 9-osios vidurinės mokyklos direktoriumi Večeslavu Gipiču ir visuomeninės organizacijos ir ugdymo centro-mokyklos „Agapė“ įkūrėja Aliona Gončarenko Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatys autobiografinę teatro improvizaciją. Dalyviai dalysis trumpomis istorijomis, dienoraščių iškarpomis, autobiografiniais kadrais iš savo įspūdžių, svajonių ir išgyvenimų, susijusių su Ukraina ir naujos visuomenės gimimu.

Taip pat renginyje bus pristatyta Ukrainos žiniasklaidos kontroliuojančiosios bendrovės fotožurnalisto Olego Tereščenkos paroda, atspindinti naujos visuomenės gimimą. Šio menininko nuotraukas iš Maidano galima rasti netgi režisieriaus Quentino Tarantino ir Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Davido Camerono asmeninėse kolekcijose, taip pat Berlyno fotografijos muziejuje.

Renginys organizuojamas vykdant projektą „Integrali lyderystė švietime“.

Užsuk, susipažink, palaikyk ir švęsk kartu.

Trumpai apie renginį

Data spalio 30 d.
Laikas 13 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizuoja Tarptautinis integralaus vystymosi institutas (Ukraina), Socialinių pokyčių inkubatorius „Domus Solis“, Nacionalinė biblioteka
Remia Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija