Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 3 d.

Paroda „Maištaujančios knygos“ ir edukaciniai renginiai

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia dalyvauti Reformacijos 500 metų jubiliejui skirtoje parodoje ir ją lydinčiuose edukaciniuose renginiuose. Paroda „Maištaujančios knygos“ – unikali istorinė paroda, skirta maištaujančioms knygoms, kurios išgyveno ne tik savo dramatišką amžių, bet dar ir visus penkis šimtus metų. Šios knygos – Reformacijos augintinės ir Reformacijos kėlėjos, puoselėtojos ir skleidėjos. Ekspozicijoje – Nacionalinės bibliotekos fonduose saugomi XVI–XVII a. spaudiniai ir rankraščiai, dėl kurių ir tarp kurių radosi ir pirmoji lietuviška Martyno Mažvydo knyga. Reformacija pristatoma kaip dinamiškas intelektualinis procesas, aktualus ir šiandienos Lietuvos kultūrai ir visuomenei. Apie senas, retas ir įdomias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės maištaujančias knygas, jų istorinę aplinką bus pasakojama ir edukaciniuose renginiuose. Susipažinkite su išsamia programa.

Lapkričio 9 d. – parodos „Maištaujančios knygos“ atidarymas

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›

17.30 val. – KONCERTAS. Reformacijos laikų muziką atlieka senosios muzikos ansambliai „Ignis“ ir „Chiaroscuro“, vadovas Vilimas Norkūnas

18.30 val. – PARODOS ATIDARYMAS. Dalyvauja Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, prof. habil. dr. Dainora Pociūtė, prof. dr. Deimantas Karvelis, parfumerė ir kvapų menininkė Laimė Kiškūnė

Paroda atvira lankytojams iki gruodžio 18 d.


Parodos edukaciniai renginiai

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›

Lapkričio 15 d. – prof. habil. dr. Dainoros Pociūtės paskaita „Reformacijos tinklai: Lietuva ir XVI a. Europos religiniai procesai“.

Lapkričio 23 d. – prof. dr. Deimanto Karvelio paskaita „Tikėjimo (ne)laisvė Lietuvoje Reformacijos epochoje“.

Lapkričio 30 d. – senosios muzikos specialisto Vilimo Norkūno paskaita „Reformacijos laikų giesmės ir giesmynai Lietuvoje“.

Gruodžio 7 d. – kvapų meno grupės Laimės Kiškūnės, Kazimiero Seibučio, Jurgos Katakinaitės-Jakubauskienės, Redos Valentinavičienės („Hortus apertus“) edukacinės dirbtuvės „Reformacijos epochos aromatai ir istorijos“.

Gruodžio 15 d. – restauratorės Dalios Udrienės paskaita „Knyga iš ano amžiaus: Martyno Liuterio Biblijos restauravimas“.


Trumpai apie renginius

Data lapkričio 9, 15, 23, 30, gruodžio 7, 15 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta atidarymas – atrijus, prie vitražo, III a.;
edukaciniai renginiai – Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas į visus renginius įėjimas laisvas
Organizatorius Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Rėmėjai Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Goethe‘s institutas, Lenkijos institutas Vilniuje
Partneris „Hortus apertus“
Daugiau informacijos senos, retos ir įdomios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės knygos socialiniuose tinkluose „Instagram“ ir „Facebook“