Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 23 d.

Lapkričio 7, 27 d.: pokalbiai apie roko muziką

Kviečiame į tradiciniais tapusius, Nacionalinės bibliotekos muzikos gerbėjų puikiai įvertintus susitikimus, skirtus roko muzikai, jos įvairovei ir istorijai pažinti. Lapkričio mėnesį šio pokalbių ciklo vedėjas Muzikos ir vizualiųjų menų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas siūlo du susitikimus. Viename kalbėsime apie džiazo ir roko muzikos samplaikos stilių džiazroką, arba fusion, kitame aptarsime knygų interpretacijas roko muzikoje. Išsamiau pristatome šiuos renginius.

Lapkričio 7 d. – „Džiazo ir roko muzikos samplaika: džiazrokas, arba fusion“

Dalyvaukite pokalbyje apie laikus, kai džiazas ir roko muzika susiliejo išvien, kas tapo vadinamuoju džiazroku, arba fusion, kai atviriausi naujovėms džiazo muzikantai perėmė roko muzikos ritmus, paįvairindami juos meistriškomis boso partijomis, užpildydami muzikinę tėkmę išradingomis improvizacijomis, permainydami tai, kaip džiazo muzika buvo klausoma ir suvokiama iki tol. O kūrybingi, progresyvūs roko muzikantai, ir taip pasižymėję „džiaziniu mąstymu“, leidosi į spontanišką grojimą, formuodami savitą roko, džiazo, Rytų šalių muzikos įtakomis persmelktą garsų audinį. Kritikai nemėgo ir nesuprato tokios sunkiai apibūdinamos muzikos. Džiazo gerbėjams ji pernelyg priminė roką, o klasikinio roko gerbėjams tokia muzika atrodė per daug komplikuota. Ilgainiui dauguma prieštaravimų išsisprendė, o novatoriška muzikos kryptis tapo įkvepianti savo išradingumu tiek roko, tiek  džiazo muzikantams.

Tai bus devintasis susitikimas iš pristatymų ir pokalbių ciklo „Roko muzikos istorija ir perspektyvos“.

Lapkričio 27 d. – „Literatūra vietoj partitūros: knygų interpretacijos roko muzikoje“

Kaip tikriausiai ir tikėtina bibliotekoje, pakviesime apžvelgti roko muzikos plokšteles, kurios buvo sumanytos ir įrašytas lyg knygų „ekranizacijos“. Literatūrinio kūrinio perkėlimas į muzikinį pavidalą nėra naujas reiškinys, netgi senas kaip pati raštija ir kalba, prisiminus indų epo Mahabharatos giesmes, operą ar miuziklą. Roko muzika savo ištakose neatrodė galinti imtis tokių užmojų. Bet atsirado Bobas Dylanas, kuris jau ankstyvoje savo kūryboje demonstravo ypatingą poetinį talentą. B. Dylanas savo dainomis atstovavo literatūros klasikai ir drauge išsakė drąsiausias laikmečio idėjas, pratęsdamas ir garsindamas savo mokytojų ir bičiulių, tokių kaip Alenas Ginsbergas, mintis. B. Dylano kūryba 2016 metais buvo įvertinta Nobelio literatūros premija. Paminėsime, kokią reikšmę roko muzikai suteikė klasikiniai veikalai kaip Georgo Orwell’o „1984“ ar nemirtingas poetas Williamas Blake’s, kaip savo muzikinėje kūryboje į literatūros kūrinius kreipėsi įvairių žanrų atstovai, tokie kaip „Alan Parsons Project“, Davis Bowie ir daugelis kitų.

Tai jau dešimtasis susitikimas iš pristatymų ir pokalbių ciklo „Roko muzikos istorija ir perspektyvos“. Laukiame!

Trumpai apie renginius

Data
lapkričio 7, 27 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Muzikavimo erdvė, V a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ 7d.
socialiniame tinkle „Facebook“ 27 d.