Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 14 d.

Lapkričio 15 d.: paskaita „Tradicinio džiazo atlikėjai – vokalistai“

Ir vėl kreipiamės į džiazo mėgėjus, pristatydami gerą žinią. Nacionalinė biblioteka tęsia tradicines trečiadienines džiazo popietes ir šįkart siūlo pažintį su visa grupe džiazo atlikėjų – dainininkų, kompozitorių, instrumentalistų. Paskaitos rengėjas, muzikas Juozas Rimša pasakos apie džiazo dainavimo stilių, kuriam būdinga plati tembrų skalė, unikalus vokalo koloritas, specifinė artikuliacija, muzikos instrumentų mėgdžiojimas balsu, melodijų nuspalvinimas gerkliniais tonais, falcetais, triukšmais ir kt.

Lektorius pristatys unikalų džiazo muzikantą, legendą, ypatingo balso tembro vokalistą ir išskirtinio skambėjimo trimitininką Louisą Armstrongą. Jis pelnytai vadinamas džiazo simboliu, džiazo tėvu, pirmuoju genialiu džiazo solistu. Jo grojimas tapo įkvėpimo šaltiniu ne tik trimitininkams, bet ir saksofonininkams, trombonininkams, pianistams, gitaristams. Tačiau visame pasaulyje išgarsino L. Armstrongą jo išskirtinė dainavimo maniera, padariusi didelę įtaką daugeliui džiazo vokalistų ir atlikėjų.

Prisiminsime ir nemariąją Ellą Fitzgerald – vokalistę, tekstų ir muzikos autorę, kaip ir L. Armstrongas, į džiazo istoriją įrašytą aukso raidėmis. Ji muzikos kritikų ir gerbėjų vadinama džiazo motina, džiazo lakštingala, džiazo karaliene. E. Fitzgerald pasižymėjo savitu balso tembru, nepriekaištinga dikcija ir intonavimu, sugebėjimu improvizuoti. Atlikėja išsiskyrė ir labai plačiu balso diapazonu, tobula vokaline technika. Teigiama, kad pagal jos unikalų balsą muzikantai derino savo instrumentus.

Taip pat susipažinsime su dainininkėmis Ethel Waters, Mildred Bailey, vokalistais ir kompozitoriais Billie Holiday, Donu Redmanu, Hoagy Carmichaeliu, trimitininku Jabbo Smithu, vokaline grupe „The Mills Brothers“.

Organizatoriai parengė ir įdomią ekspoziciją iš Nacionalinės bibliotekos fondų. Joje – vinilo plokštelės, CD, DVD, knygos ir periodika šia tema. Laukiame visų neabejingų džiazui ir jo istorijai.

Trumpai apie renginį

Data lapkričio 15 d.
Laikas 18 val.
Vieta Muzikavimo erdvė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›