Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 6 d.

Parodos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento erdvėse

Lapkritį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamente mažųjų lankytojų ir jų šeimų bei bičiulių laukia trys parodos. Keliausime į paslaptingą pasakų pasaulį, žavėsimės muzikos lydimomis knygų iliustracijomis ir apžiūrėsime istorinius įvykius liudijančias nuotraukas.

Marijos Smirnovaitės iliustracijų paroda „Aukso kirvukas“

Smirnovaitės parodėlėje pristatomos iliustracijos iš pasakų rinkinio „Aukso kirvukas“. 2013 m. Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (angl. International Board on Books for Young People, IBBY) Lietuvos skyrius šią knygą apdovanojo Domicelės Tarabildienės premija už Gražiausią metų knygą.

„Piešti knygas – tai stebuklas, kurį smagu ir gera kurti kartu su kitais. Gavusi pasiūlymą iliustruoti lietuviškų pasakų knygą, labai apsidžiaugiau. Pasakos – ypatingas žanras, tai mūsų paveldas, išmintis ir palikimas.

Iliustruojant pasakų rinkinį „Aukso kirvukas“ visų pirma man buvo svarbu paveldas. Norėjau iliustracijose prisiliesti prie praeities, tautosakos, todėl naudojau mūsų folkloro simbolius ir motyvus. Norėjau, kad iliustracijų koloritas ir faktūros primintų Lietuvos kraštovaizdį, bandžiau perteikti mūsų miškų, laukų, ežerų, kalvų spalvas ir faktūras. Kad iš iliustracijų tarsi pakviptų mūsų oras, kvepėtų samanų, žolynų, lapijos, rūko drėgme, lietaus ir vėjo išbalinta mediena, šlapio akmens, marių vandens kvapais. Norėjau, kad knyga būtų kaip dalelė Lietuvos, kad ji taptų puikiu suvenyru ar dovana kam nors, gyvenančiam tolimame pasaulio krašte. Atsiverti knygą, o joje – mūsų miškas, mūsų žaluma, paslaptys ir jautrumas, maža mūsų krašto dalelė.“ (M. Smirnovaitė)

Muzikinė Rūtos Dzin iliustracijų paroda „Peliūnės vasara“

Ar jau matėte naują interaktyvią vaikišką knygelę „Peliūnės vasara“? Jei ne, kviečiame pasigėrėti jos iliustracijomis. Lyg šio grožio būtų maža, piešinį papildo kompozitoriaus Sigito Mickio kurtos, Nedos Malūnavičiūtės įdainuotos melodijos, tad ši paroda leis prisiliesti prie nuostabaus reiškinio – teksto, vizualaus ir muzikinio kūrinio vienovės.

Knygos autorė Rūta Dzin save vadina rašyti mėgstančia dailininke. Nuo pat mažų dienų mėgusi piešti, labai anksti atsiliepė į savo pašaukimą ir niekuomet nesiblaškė. Idėja parašyti knygelę gimė išgirdus, kaip seneliai anūkei skaito pasaką. Autorei norėjosi padovanoti žmonėms lengvą, jaukią knygelę, kurią suaugusiems būtų malonu skaityti,  o vaikui – ramiai mėgautis balso tėkme.

Dainelių klausymo instrukcija: į savo išmanųjį įrenginį atsisiųskite nemokamą programėlę „Peliūnės dainelės“, atsidarykite programėlę, nukreipkite įrenginio kamerą virš iliustracijos ir mėgaukitės melodija.

Olego Tereščenkos fotografijų paroda

Spalio pabaigoje Ukraina minėjo reikšmingą virsmo dieną. Dieną, kai ji susivienijo ir pradėjo vadinamą „Orumo revoliuciją“, paskelbdama tautos valią tapti demokratine Europos šalimi. Tą dieną ginkluotos pajėgos iš Maidano aikštės išvaikė prieš valdžios politiką protestavusių studentų grupę. Tačiau kitą dieną aikštėje jų jau stovėjo milijonas. Per parą gimė naujas – orus, atsakingas, pilietiškas – Ukrainos žmogus (ukr. людина), siekiantis kurti naują valstybę, grįstą laisvės ir demokratijos vertybėmis. Gelbėtojas alpinistas, keliautojas, fotografas, verslo treneris, koučeris ir daug kitų vaidmenų Ukrainos visuomenėje atliekantis Sergejus Čumačenka – aktyvus Maidano įvykių liudininkas ir pasipriešinimo dalyvis.

2013 m. Sergejus ėmė telkti gyventojus ir savanorius per socialinius tinklus, organizuoti mobiliąsias savanorių grupes, tiekiančias Maidano kovotojams maistą, drabužius ir kt. Sergejus dalyvauja Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos remiamame, Tarptautinio integralaus vystymosi instituto (Ukraina) įgyvendinamame projekte „Integrali lyderystė švietime“ kaip mokytojas ir vaikų stovyklos organizatorius.

Parodoje pristatome šio menininko nuotraukas iš Maidano – jose užfiksuotos akimirkos labai iškalbingos. Šias nuotraukas galima rasti netgi režisieriaus Quentino Tarantino ir Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Davido Camerono asmeninėse kolekcijose, taip pat Berlyno fotografijos muziejuje.

Trumpai apie parodas

Data iki lapkričio 30 d.
Vieta Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, I a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas, į parodas kviečiamos šeimos