Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 14 d.

Lapkričio 16 d.: Baltasaro Graciano knygos „Išminties menas“ sutiktuvės

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir leidykla „Charibdė“ kviečia patyrusius skaitymo gurmanus ir pradedančius mėgėjus į geros knygos sutiktuves. Leidykla „Charibdė“ pristato ką tik naujai išleistą vieno garsiausių baroko estetikos teoretiko Baltasaro Graciano kūrinį „Išminties menas, arba parankinis orakulas“. Knygoje rasime 300 maksimų (aforizmų), kurie pamokys ir patars, kaip elgtis, gyventi, kaip sulaukti sėkmės ir paveikti savo lemtį.

Baltasaras Gracianas (1601–1658) yra iškiliausias ispanų baroko autorius, vienas iš šio laikotarpio ispanų literatūrinio stiliaus – konceptizmo – kūrėjų ir teoretikų. Nors B. Gracianas buvo jėzuitas, katalikų kunigas, jo knygose – pasaulietinis patriotizmas, sąmojingos ir net sarkastiškos iškalbos pamokos. B. Graciano etika pabrėžia ryškią prigimties ir proto antinomiją, propaguoja nuolatinį dėmesį ir atsargų nepasitikėjimą savimi, savo aplinka, savo aistromis. Įdomiausia tai, kad ir mūsų XXI a. glausti pamokymai išliko lygiai tokie pat aktualūs kaip ir B. Graciano laikais.

Šį autorių labiausiai išgarsino Arthuras Schopenhaueris, Fridrichas Nietzche ir Andre Gide'as, vertinę jį kaip mąstytoją ir stebėtoją, puikios literatūros teorijos kūrėją. F. Nietzche apie „Orakulą“ rašė: „Europa niekada nebuvo sukūrusi nieko geresnio ir tobulesnio apie moralės subtilumą.“ A. Schopenhaueris, išvertęs „Orakulą“ į vokiečių kalbą, teigė: „Visiškai unikalus... knygą skaityti nuolat... nuolatinis palydovas“ tiems, „kas nori suklestėti didžiajame pasaulyje“.

Knygos sutiktuvėse dalyvaus leidyklos „Charibdė“ atstovai, knygos vertėja Aleksandra Teresė Veličkienė. Kviečiame atvykti pasisemti išminties meno.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 16 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›