Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 17 d.

Lapkričio 17 d.: susitikimas-diskusija „Šiuolaikinis kompozitorius ir visuomenė“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į susitikimą su išskirtine Lietuvos kultūrinio ir visuomeninio gyvenimo asmenybe – kompozitoriumi Giedriumi Kuprevičiumi. Užtenka paminėti vien tai, kad jau kelios kartos užaugo su jo „kregždutėmis“ ir Kauno kariliono garsų lydimi.

Tačiau G. Kuprevičius vien tik muzikine kūryba neapsiriboja. Ne vieną žavi jo plati ir įvairialypė veikla. Susitikimo-diskusijos su Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu, Lietuvos mokslų akademijos tikruoju nariu, akademiku Giedriumi Antanu Kuprevičiumi organizatoriai žada, kad kalbėsimės ne tik apie muziką. Klausime ir bandysime atsakyti, kas yra šiuolaikinis kompozitorius ir ką jis veikia? Kokią vietą Lietuvos kompozitorius užima mūsų visuomenėje ir kokią vietą jam derėtų užimti? Ar kompozitorius gali ir ar privalo reikštis ne tik  muzikoje, bet, pavyzdžiui, politiniame šalies gyvenime? Ir apskritai, kas yra mūsų muzikinė kultūra ir kodėl ja nuolat turime rūpintis? Diskusiją ves Muzikos ir vizualiųjų menų  skyriaus muzikologas prof. dr. Darius Kučinskas.

Apie G. Kuprevičiaus veiklą, neabejotina, bus parašyta ne viena studija. Maestro ir pats žengė pirmąjį žingsnį – išleido atsiminimų ir pasvarstymų autobiografinę knygą „Koncertas“. Joje susipina Lietuvos kūrimo, jos praradimo (sovietinė okupacija) ir atkūrimo laikas, asmenybės formavimasis ir vis tvirtėjantys kūrybiniai žingsniai, atsispindi ir visuomet aktualus menininko ir visuomenės santykis.

Kaip pažymi būsimos diskusijos moderatorius – „tai mes klausomės Kuprevičiaus kūrinių tarptautiniuose muzikos festivaliuose, tai matome patį maestro koncertuojantį su džiazo ansambliu ar surengusį solo improvizacijų vakarą, tai skaitome jo pilietiškai aktualius tekstus periodikoje ar klausomės jo, kaip valstybės veikėjo, pasisakymų. Ir taip jau keletą dešimtmečių...“

Skirkite laiko prasmingam susitikimui.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 17 d.
Laikas
16 val.
Vieta
Muzikavimo erdvė, V a.
Trukmė
1 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“