Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 17 d.

Lapkričio 20 d.: paskaita „Spalvų ir šviesos žaismas. Vitražo menas“

Kviečiame į paskaitą apie Lietuvos vitražą. Vitražas – vienintelė meno forma, jungianti stiklą, metalą ir šviesą.

Sumaniai pritaikytas aplinkoje, apšviestas natūralia ar dirbtine šviesa, vitražas kuria tam tikrą emocinę nuotaiką, suteikia interjerui subtilumo ir elegancijos, romantikos. Prisipildęs šviesos, jis spinduliuoja gyvybę ir tą neįvardytą magišką jausmą, kuris sukuria erdvės pulsavimą viduje ir išorėje.

Vieni istoriniai šaltiniai liudija, kad pirmieji vitražai atsirado senovės Egipte. Kiti nurodo, kad jų gimtinė – senovės Roma, tačiau tikrieji vitražo meno klestėjimo laikai – viduramžiai. Vitražais daugiausia buvo puošiami gotikinio stiliaus sakralinių pastatų, kilmingųjų didikų rūmų langai. Vėliau vitražo menas buvo kiek primirštas, o naujai atrastas tik XX a. viduryje.

Lietuvoje nuo XVI a. vitražais, sukurtais čia ir atsivežtais iš Vakarų Europos šalių, buvo puošiamos bažnyčios, pilys, menės. Sovietmečiu vitražai įsiveržė į kultūros namus, kavines, kitas viešas patalpas. Pastaruoju metu vitražai atrado naują prieglobstį – privačius interjerus.

Kelionėje po magišką spalvoto stiklo pasaulį jus lydės vitražo dailininkas ir tyrinėtojas, Vilniaus dailės akademijos lektorius Žydrūnas Mirinavičius. Menininkas pristatys vitražų istorinį palikimą, žymiausius modernizmo epochos kūrinius, šiuolaikines vitražo tendencijas, iškiliausius vitražo kūrėjus Lietuvoje ir lietuvių vitražininkų indėlį į pasaulinę vitražo raidą. Laukiame visų susidomėjusių.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 20 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Meno erdvė. V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›