Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 13 d.

Nacionalinėje bibliotekoje paminėtas Bazilijonų ordino 400 metų jubiliejus

Lapkričio 11 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyko Bazilijonų ordino 400 metų jubiliejaus renginys – iškilmingai atidaryta senų ir retų Vilniaus bazilijonų spaustuvėje išleistų knygų paroda ir surengta apskritojo stalo diskusija.

„Lietuvos ir Ukrainos ryšių istorijos pradžia siekia Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, kunigaikščio Gedimino valdymo  laikus. Abi valstybės per šimtmečius gali pasigirti daugeliu jiems bendrų reikšmingų įvykių ir datų. Viena iš jų – Bazilijonų ordino įsikūrimas Lietuvoje. Ypač svarbu pabrėžti, kad ordino vienuolių veikla, neapsiribojusi vien pastoracine, bet išaugusi į reikšmingą švietėjišką, kultūrinę, leidybinę veiklą, leidžia šiandien mums kalbėti apie knygos ir spaudos istorijai labai svarbų kontekstą – Bazilijonų ordino spaustuvės Vilniuje veiklą. Jos tiesioginiai rezultatai, daugiau nei 350 knygų, šiandien žinomi Lietuvoje, o didžioji jų dalis saugoma ir Nacionalinėje bibliotekoje“, – sveikindamas susirinkusiuosius kalbėjo Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Renginio dalyviams sveikinimo žodžius tarė ir Ukrainos graikų apeigų katalikų bažnyčios vadovas vyriausiasis arkivyskupas Sviatoslavas Ševčiukas, Šv. Juozapato bazilijonų ordino protoarchimandritas Genesio’us Viomaras, Ukrainos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Volodymyras Yatsenkivskyi, Vilniaus Švč. Trejybės graikų apeigų katalikų bažnyčios kunigas klebonas Vinkentijus Vasylis Pelychas, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė, Lietuvos Respublikos Seimo narys Žygimantas Pavilionis. Parodą pristatė Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus darbuotoja Karina Basiul.  

Po parodos atidarymo įvyko apskritojo stalo diskusija „Bazilijonų ordino knygų leidyba Vilniuje“, kurioje dalyvavo mokslininkai ir tyrėjai iš Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos ir Lenkijos. Diskusijoje buvo pristatyta Bazilijonų ordino veiklos istorija, aptarti Vilniaus bazilijonų spaustuvės leidiniai lenkų kalba, pateikti nauji duomenys apie Vilniaus bazilijonų spaustuvės prefektus ir jų įtaką leidžiamų knygų spektrui. Bazilijonų spaustuvė pristatyta kaip Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės knygininkystės tradicijų kūrėja ir saugotoja. Kalbėta apie Vilniaus Švč. Trejybės vienuolyno bibliotekos knygų rinkinį (XVIII a.–XIX a. pirmoji pusė), muzikos kultūrą Lietuvos vienuolių bazilijonų aplinkoje, embleminius palaimintojo kankinio Juozapato gyvenimo ir mirties atvaizdus. Taip pat išsamiai aptarta ir kolektyvinė Lietuvos ir Ukrainos mokslininkų monografija „Lietuvos rusėnų tikėjimas: Švč. Trejybės šventykla ir vienuolynas XIV–XIX a.“ 

Vilniaus bazilijonų spaustuvės leidinių paroda veiks iki lapkričio 19 d., Renginių erdvėje, III a. Kviečiame apsilankyti.

Daugiau renginio akimirkų rasite čia >