Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 17 d.

A. J. Greimas – tarp lietuviškojo kaimo patirties ir europinės literatūros teorijos semiotikos

„Tai yra vienintelis lietuvis pasaulyje, XIX–XX a. sukūręs reikšmingą mokyklą, kuri ir dabar egzistuoja, tęsiama. Mes iš viso neturime precedentų ar jokių analogiškų atvejų“, – teigia Vilniaus universiteto Algirdo Juliaus Greimo semiotikos ir literatūros teorijos centro vedėjas prof. Arūnas Sverdiolas.

Lietuvai švenčiant 100-ąsias A. J. Greimo gimimo metines, kviečiame dar sykį atsigręžti į išskirtinį šios asmenybės veiklos palikimą.

A. J. Greimo darbų pėdsakais

A. J. Greimo moksliniai darbai nusipelnė pasaulio intelektualiosios visuomenės dėmesio. Lietuvių kilmės prancūzų semiotikas, kalbininkas, mitologas, eseistas yra vienas žymiausių šiuolaikinės semiotikos atstovų, Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjas.

A. J. Greimo lingvistinių tyrimų seminaro pagrindu susikūrė garsioji Paryžiaus semiotikos mokykla. Jis sukūrė teoriją, aprašančią ženklų sistemų susidarymo ir jų funkcionavimo universalius principus, tų sistemų ryšius ir sąveiką.

Pasaulinio lygio lietuvių mokslininko pasiekimas – 1960 m. Prancūzijoje įkurta Prancūzų kalbos tyrimų draugija, laikoma mokslinės lingvistikos atgimimu. Iki 1968 m. A. J. Greimas buvo Tarptautinės semiotikos asociacijos generalinis sekretorius, vėliau – Tarptautinio semiotikos ir lingvistikos centro Italijoje (Urbino mieste) mokslinis vadovas.

Daugumą savo mokslinių darbų ir sukurtą bendrąją reikšmės teoriją A. J. Greimas parašė prancūziškai. Mitologijos studijas ir eseistiką jis rašė ir lietuviškai. Mitologijai suteikęs aktualios struktūros statusą, tautinės atminties ieškojo dievų ir žmonių pasauliuose.

Analizuodamas senovės lietuvių kultūros reliktus, jis atskleidė mūsų protėvių pasaulėjautą. Nagrinėdamas lietuvių kultūros vyksmą, A. J. Greimas formulavo naujus kultūrologijos principus. Profesoriaus dėka ne vienas Vakarų mokslininkas atkreipė dėmesį į lietuvių kultūros fenomeno savitumus.

Ieškokite A. J. Greimo Nacionalinėje bibliotekoje

Lietuviškai išleistos šios A. J. Greimo knygos, kurias rasite mūsų bibliotekos fonduose:

  • „Apie dievus ir žmones“ (1979 m.);
  • „Semiotika“ (1989 m.);
  • „Tautos atminties beieškant“ (1990 m.);
  • „Iš arti ir iš toli“ (1991 m.);
  • „Gyvenimas ir galvojimas“ (1998 m.);
  • „Baimės ieškojimas“ (1999 m.);
  • „Apie netobulumą“ (2004 m.);
  • „Struktūrinė semantika“ (2005 m.);
  • „Lietuvių mitologijos studijos“ (2005 m.).

Norinčius geriau pažinti šią iškilią asmenybę ir jos atliktus darbus kviečiame paskaityti pokalbį su A. J. Greimu suskaitmenintame žurnale „Metmenys“ 1985 m. Nr. 50 portale epaveldas.lt arba žurnalo „Tarp knygų“ 10-ajame numeryje publikuotą straipsnį ›

Dar nemačiusius Ryčio Zemkausko dokumentinio filmo „Cherchez Greimas“ kviečiame į lapkričio 23 d. vyksiančią jo peržiūrą. Daugiau apie ją skaitykite čia ›