Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 22 d.

Prieš 25-erius metus į pirmąjį posėdį susirinko VI Lietuvos Respublikos Seimas

Prieš 25-erius metus, 1992 m. lapkričio 25 d., įvyko pirmasis naujai išrinkto VI Seimo posėdis. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos TV studijoje viešėjęs VI Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas paaiškino, kodėl jis V Seimą vadina Aukščiausiąja Taryba, o ne Aukščiausiąja Taryba-Atkuriamuoju Seimu. Žvelgdamas į to meto karikatūras ir šaržus, kurių dažnas herojus – pats Č. Juršėnas, buvęs Seimo pirmininkas prisiminė atkurtos Lietuvos Seimo istoriją.

Socialdemokratas Č. Juršėnas, prisimindamas 1994–1996 metus Seime, atkreipė dėmesį, kad būtent šios kadencijos Seimui teko įgyvendinti 1992 m. Konstitucijoje nustatytą valstybės sąrangą, kloti valstybės pamatus steigiant Prezidento, Konstitucinio Teismo, Seimo kontrolierių ir kitas institucijas. „Be abejo, ne viską suspėjome, o kai ką ir ne taip padarėme“, – apie valstybei reikšmingą laikotarpį kalbėjo Č. Juršėnas.

Atsakydamas į klausimą apie šiandienes Socialdemokratų partijos peripetijas, Č. Juršėnas pusiau juokais prisipažino palaikąs Vytenį Andriukaitį. Esą susijungus LSDP ir LDDP V. Andriukaitis, paklaustas apie partijos perspektyvas, atsakęs: „Jei reikės, įkursime ir dar vieną socialdemokratinę partiją.“

Kviečiame žiūrėti pokalbio vaizdo įrašą. Svečią kalbino Nacionalinės bibliotekos Strateginės plėtros departamento Informacijos analitikos skyriaus vedėjas Ginas Dabašinskas.