Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 23 d.

Nacionalinėje bibliotekoje – Nacionalinės karjeros savaitės konferencija

Lapkričio 20–24 d. Lietuvoje vyksta „Nacionalinė karjeros savaitė 2017“. Įvairiose Vilniaus vietose organizuojami informaciniai renginiai, susitikimai, kuriuose dalyvauja skirtingų sričių profesionalai. Jie pasakoja, kaip tapo tuo, kas yra, ir nuo ko pradėti, jei nori sekti jų pėdomis. Šiųmetis renginys orientuotas į STEAM (angl. Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) sektorių. Pirmoji konferencijos diena, pavadinta „Būsiu_mokslininkas / mokslininkė“, vyko Vilniaus universitete, o šįryt gausiai į Nacionalinę biblioteką susirinkę 8–12 klasių moksleiviai domėjosi kūrėjų profesija.

Konferencijos, pavadintos „Būsiu_kūrėjas/kūrėja_!“, organizatorius ir dalyvius sveikino švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. Ministrė pažymėjo, kad bene vienintelis dalykas, kurio dar keletą dešimtmečių neįveiks kompiuteriai, robotai, dirbtinis intelektas, yra žmogaus kūrybiškumas, kritinis mąstymas ir gebėjimas mokytis visą gyvenimą. „O tai yra pamatinės savybės, renkantis kūrėjo profesiją. Ir nėra taip svarbu, kad dauguma abiturientų dar nėra apsisprendę, kuo jie nori būti. Visą gyvenimą kelsite sau klausimus: ar čia mano vieta? Ar tikrai darau tai, ko labiausiai trokštu gyvenime?“ – sakė ministrė J. Petrauskienė, linkėdama jaunuoliams matyti savo karjerą kaip didžiulę galimybių knygą.

„Mes skatiname ryškiausias asmenybes, daug pasiekusias savo karjeroje, dalytis profesinio gyvenimo patirtimi su mokiniais įsitraukiant į savanorystės veiklą ir suteikiant mokiniams galimybę „pasimatuoti“ profesiją. Mes padedame apsispręsti dėl ateities profesijos pasirinkimo ir suformuoti pagrindus sėkmingam karjeros kelio formavimui“, – pažymėjo Rima Olberkytė-Stankus, viena iš Nacionalinės karjeros savaitės organizatorių, pristatydama edukologę dr. Austėją Landsbergienę. Žinoma pedagogė kalbėjo labai paprastai. „Nėra geresnės, įdomesnės, laisvesnės profesijos nei mokytojo. Mes vieninteliai dirbame su ateitimi! Aš kasdien žiūrėdama į kiekvieną vaiką galvoju, kaip verksiu iš laimės, kai jis gaus Nobelio premiją! Tačiau pedagogikai reikia pašaukimo. Tad jeigu abejoji – geriau neik!“ ­– sakė dr. A. Landsbergienė.  

Virtuvės šefas, „Virtuvės mitų griovėjų“ (VMG) idėjinis lyderis Alfas Ivanauskas ragino nebijoti savo svajonių. „Aš dėkingas savo mamai, nes ji prieš 27 metus užtikusi mane virtuvėje kepantį agurką ne juokėsi, o sakė, nagi, paragaukime. Ir nesvarbu, kad tas keptas agurkas buvo nevalgomas, tai paskatino siekti svajonės ir leido įrodyti sau ir kitiems, kad virėjo darbas nėra vien kepti kotletus ar virti bulvių košę“, – teigė daugiau nei keturiolika profesijų kasdienėje veikloje derinantis A. Ivanauskas.

Apie savo profesinę sėkmę ir nesėkmes pasakojo interneto multimilijonierius Benediktas Gylys – keliautojas, rašytojas, investuotojas, interneto verslininkas ir savo vardo paramos fondo įkūrėjas. Benedikto Gylio paramos fondas veiklą pradėjo prieš penkerius metus. Fondo tikslai – skatinti verslumą, kūrybiškumą ir laisvą saviraišką. Vien per praėjusius metus fondas išleido beveik 150 tūkst. eurų jauniesiems talentams remti ir tokiems renginiams kaip „Vilnius išranda 2017“ kurti.

Moksleiviai įdėmiai klausėsi rašytojos, visuomenės veikėjos, Ministro Pirmininko patarėjos švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Unės Kaunaitės ir žurnalistės, fotografės, lektorės, socialinių projektų kūrėjos, žurnalo „National Geographic“ viršelio nuotraukos autorės Bertos Tilmantaitės. Konferencijos „Būsiu_kūrėjas/kūrėja_!” finalas – turininga ekskursija po atnaujintas Nacionalinės bibliotekos erdves ir čia teikiamų paslaugų, veiklų išsamus pristatymas.

Projektą „būsiu_“ globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Nuo 2013 m. vykdomoje programoje jau dalyvavo daugiau kaip 30 tūkst. jaunų žmonių. Penktą kartą organizuojamo renginio tikslas – supažindinti moksleivius su įvairiomis specialybėmis, paskatinti pasirinkti tinkamą profesiją.