Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 29 d.

Šiuolaikinio pasakojimo menas: teorija ir praktika

Pasakojimo menas – amžių amžius menanti tradicija, iki šiol aktyviai gyvuojanti kai kuriose šalyse, tačiau Lietuvoje jau primiršta. Vis dėlto atsiranda lietuvių, norinčių atgaivinti šį meną ir paskatinti kitus tęsti tradiciją. Viena tokių – Milda Varnauskaitė.

M. Varnauskaitė – profesionali šiuolaikinė pasakotoja, baigusi Mezrab pasakotojų mokyklą (angl. Mezrab Storytelling School) Amsterdame. Nyderlanduose pasakodama tikras ir išgalvotas istorijas apie Lietuvą, o Lietuvoje – apie Vakarus, Milda siekia suartinti Rytus ir Vakarus. Tiek pasakodama vaikams, tiek suaugusiesiems Milda išlieka savimi: jos pasakojimai pasūdomi ironija, pabarstomi juokais „iš gyvenimo“ ir papuošiami dainomis.

Lapkričio 28 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pasakotoja Vilniaus regiono bibliotekininkams skaitė paskaitą apie istorijų pasakojimo meno (angl. storytelling) ištakas, teoriją ir praktiką. Vėliau, susitikusi su moksleiviais, turimas žinias pavertė spalvingais pasakojimais.

Renginys yra ciklo „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ dalis. Ciklas yra filmuojamas, vaizdo įrašai skelbiami Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale. Tikimės, kad jie pasieks net atokiausias Lietuvos vietoves, o gerosios žinios apie didelės meninės vertės vaikų literatūrą, jos sklaidos ir skaitymo skatinimo praktikas suteiks naujų žinių ir idėjų, paskatins mokytojus, bibliotekininkus ir kitus su vaikais dirbančius specialistus imtis naujų iniciatyvų.

Projektą įgyvendina Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius kartu su Nacionaline biblioteka. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Kviečiame žiūrėti vaizdo įrašus iš renginio:

M. Varnauskaitė užsuko ir į Nacionalinės bibliotekos TV studiją, kur apie šiuolaikinio pasakotojo profesinę veiklą, žanro ypatybes, pasakojimo tradicijų skirtumus ir panašumą skirtingose šalyse ją kalbino Nacionalinės bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus specialistė Vilija Baublytė. Pokalbyje dalyvavo Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento tyrėja Inga Mitunevičiūtė.