Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gruodžio 1 d.

Projektas „Bibliotekų specialistų mokymai“: eiga ir rezultatai

Gruodžio viduryje baigiasi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos drauge su penkiomis kitomis Lietuvos apskričių bibliotekomis (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio) vykdomas projektas „Bibliotekų specialistų mokymai“, tad apžvelgiame jo eigą ir rezultatus.

Tobulintos vadovų kompetencijos

Metus trukęs projektas šiemet orientuotas į viešųjų bibliotekų vidurinės ir aukščiausios grandies vadovus. Projektu siekta tobulinti bibliotekų darbuotojams vadovaujančių specialistų vadybines kompetencijas, kartu tobulinti bibliotekų veiklą, geriau patenkinti vartotojų lūkesčius ir didinti jų pasitenkinimą gaunamomis paslaugomis.

Atsižvelgiant į bibliotekose sparčiai vykstančius pokyčius ir iššūkius, su kuriais tenka susidurti savo komandose naujoves diegiantiems vadovams, pasirinktos dvi mokymų temos: „Pokyčių valdymas“ ir „Darbuotojų ir vadovų ugdymas“. Mokymai vyko visose projekte dalyvavusiose apskričių bibliotekose, subūrusiose skyrių vedėjus iš jų apskritims priklausančių regionų bibliotekų. Iš viso buvo apmokyta 220 vadovų.

Pavyko surengti papildomus mokymus

Kadangi projekto vykdytojams pavyko sutaupyti dalį projekto lėšų, buvo surengti papildomi mokymai tema „Vadovų ir darbuotojų ugdymas“: vieni buvo vesti Nacionalinės bibliotekos skyrių vadovams, kiti tobulintis kvietė direktorius iš visos Lietuvos viešųjų bibliotekų. Taip buvo apmokyti dar 84 specialistai.

Per direktoriams skirtus mokymus vyko debatai „Ar vadovas daro lemiamą įtaką darbuotojų įsitraukimui ir motyvacijai?“, taip pat diskusijos, kuriose svarstyta, ką gali nuveikti vadovas pagal savo galimybes ir su kokiais iššūkiais jam tenka susidurti, kaip motyvuoti savo darbuotojus, kai tenka priimti jiems nepalankius politinius sprendimus.

Vertė ir projekto tęstinumas

 „Mokymai vadovams apie darbuotojų motyvaciją yra ir pačių vadovų motyvacija: geriau pažinti, suprasti, įtraukti darbuotojus ir įsitraukti patiems. Mokymų lektorės ne tik perteikė teorines žinias personalo valdymo klausimais, bet ir skyrė daug dėmesio praktinėms užduotims, per kurias atrinkti ir apibendrinti mokymų dalyvių sugeneruoti atsakymai, įžvalgos ir apibendrinimai, paremti praktine patirtimi, tapo puikia metodine medžiaga“, – įspūdžiais dalijosi viena iš mokymų dalyvių.

Projektas „Bibliotekų specialistų mokymai“ vyksta nuo 2014 metų, jį ketinama tęsti ir 2018 m. Kitais metais juo bus stiprinamos Lietuvos bibliotekose dirbančių specialistų elektroninių paslaugų skaitmeninės rinkodaros kompetencijos.

Projektas finansuojamas Lietuvos kultūros rėmimo fondo lėšomis.

Kulturos taryba logo 1   LRKM logo LT visi 02