Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gruodžio 4 d.

Seminaras Europos statistikos dienai paminėti

Europos statistikai antrą kartą mini Europos statistikos dieną. Ta proga gruodžio 1 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyko Lietuvos statistikos departamento (LSD)  seminaras „Statistikos sklaidos realijos ir vizijos. Skaičiai EMOJI kartai“. (Emoji – mažytis paveikslėlis arba simbolis, naudojamas elektroninėje komunikacijoje.)

LSD direktorė Vilija Lapėnienė pabrėžė Oficialiosios statistikos svarbą šiuolaikinėje visuomenėje. Pasak V. Lapėnienės, pateikdama tikslų visuomenės vaizdą statistika padeda vertinti socialinius ir ekonominius reiškinius ir leidžia veiksmingiau reaguoti į problemas. Statistinė informacija turi būti prieinama ir įdomi įvairiems vartotojas – ir mokslininkams, ir žiniasklaidai, ir socialinių tinklų vartotojams. „Oficialioji statistika padeda sprendimų priėmėjams plėtoti informacija pagrįstas politikos kryptis, padeda verslui priimti sprendimus, leidžia piliečiams įvertinti padarytą pažangą ir palyginti save su kaimynais“, – sakė LSD vadovė.

Lietuvoje oficialiąją statistiką rengia Lietuvos bankas ir 21 valstybės institucija. Tarp jų ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Visų jų veiklą oficialiosios statistikos srityje koordinuoja LSD. Jų siekis, kad visa oficialioji statistika taptų visuomenei prieinama per vienus vartus – Oficialiosios statistikos portalą. Su šio portalo galimybėmis supažindino LSD specialistės Giedrė Norvaišienė ir Jana Vanagė.

LSD atstovė Laima Grižaitė savo pranešime aptarė būdus ir galimybes sudominti statistine informacija naująją EMOJI kartą, kuri mėgsta mokytis, ieškoti žinių socialiniuose tinkluose, tačiau nemėgsta skaityti ir informaciją suvokia per emociją.

Eurostato atstovas Tymothy’is Allenas aptarė šios tarptautinės organizacijos patirtį skleidžiant visos Europos statistikos produktus.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos patirtis rengiant ir pateikiant statistinę informaciją apie šalies bibliotekas ir Lietuvos spaudą buvo pristatyta Informacijos mokslų departamento direktorės dr. Nijolės Bliūdžiuvienės pranešime.

Apie galimybes statistinę informaciją pateikti ne tik tiksliai, bet ir vaizdžiai, linksmai ir  nenuobodžiai pasakojo Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos dėstytojas Jonas Malinauskas. Jis parodė patrauklių statistinės informacijos vizualizacijos pavyzdžių, kuriuos sukūrė kolegijos studentai.