Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gruodžio 8 d.

Gruodžio 13 d.: tarptautinis kolokviumas, skirtas K. Marxo „Kapitalo“ leidimo jubiliejui

Karlas Marxas (1818–1883) – vienas žymiausių XIX amžiaus filosofų, socialinės istorijos ir ekonominių santykių tyrinėtojų bei didžiausias tuometinės kapitalizmo ekonominės ir socialinės sistemos kritikas. Drauge su bendraminčiu Friedrichu Engelsu (1820–1895) jis sukūrė tvirtą ekonominių kapitalizmo santykių kritikos teoriją. Fundamentalus jų veikalas „Kapitalas“ šiemet mini 150-ąsias pirmojo tomo leidimo metines. VšĮ „DEMOS kritinės minties institutas“ bendradarbiaudamas su Vokietijos Rozos Liuksemburg fondu Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rengia tarptautinį mokslinį kolokviumą šiai sukakčiai paminėti.

Renginyje pranešimus skaitys žinomi Lietuvos ir Vokietijos mokslininkai. Klausysimės politologo ir politikos analitiko dr. Erhardo Crome’o, filosofų dr. Holgerio Politto ir prof. dr. Andriaus Bielskio, sociologo Chirstopho Lieberio, religijotyrininko prof. habil. dr. Helmuto Arnašiaus, socialinių mokslų magistrės Agnės Bagdžiūnaitės, politikos teoretiko dr. Egidijaus Mardoso ir kitų pranešimų.

Mokslininkai aptars skirtingas su K. Marxo „Kapitalu“ susijusias temas. Bus nagrinėjama „Kapitalo“ reikšmė diskusijoje apie teisingumą ir sprendžiant socialinius prieštaravimus, pateikta analizė apie reprodukcinį darbą, aptarta gamybos santykių reikšmė. Taip pat bus analizuojamos klaidingai suprastos K. Marxo idėjos ir „Kapitalo“ reikšmė šiuolaikiniams socialiniams mokslams.

Visą „Kapitalo“ veikalą sudaro trys tomai, nors dažnai prie jų priskiriamas ir 4-asis. „Kapitalas“ buvo rašomas aštuoniolika metų. 1865-aisiais rankraštis buvo užbaigtas, o 1867-aisiais – išleistas. „Kapitalas“ parašytas matematiškai tiksliai, pasitelkus beaistrę logiką ir visiškai atsiribojus nuo moralės svarstymų. K. Marxas, užsibrėžęs tikslą atskleisti esmines kapitalizmo sistemos tendencijas ir jo vidaus raidos dėsnius, surentė itin griežtą kapitalizmo kritikos struktūrą, kurioje vienas prieš kitą stovi du didieji kapitalistinės sistemos atstovai: darbininkas ir kapitalistas. Šis veikalas laikomas brandžiausiu K. Marxo teoriniu darbu, klasikiniu sociologijos ir politinės ekonomijos veikalu. Ši knyga yra reikšminga dėl pateiktos kritinės kapitalizmo analizės. Pasak renginio organizatorių, „Kapitalo“ kaip klasikinio sociologijos veikalo reikšmė nebuvo ir nėra tinkamai  įvertinta Lietuvoje, todėl šio mokslinio kolokviumo tikslas – prisidėti prie neideologizuoto ir kritinio šios knygos įvertinimo.

Renginys vyks lietuvių ir vokiečių kalbomis. Bus sinchroninis vertimas. Kolokviumo programa ›

Trumpai apie renginį

Data gruodžio 13 d.
Laikas 10 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 8 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizuoja DEMO kritinės minties institutas, Rozos Liuksemburg fondas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›