Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gruodžio 18 d.

Kaune atidaroma Nacionalinės bibliotekos paroda „Užsienio profesionalai – Lietuvai“

1918 m. vasario 16 d. pradėtai kurti moderniai Lietuvos valstybei labai trūko profesionalų, todėl jos kūrėjų gretas 1918–1940 m. papildė nemenkas būrys mokslininkų, medikų, architektų, karių ir kitų sričių specialistų iš užsienio. Kai kurie iš jų Lietuvoje atliko epizodinį vaidmenį, kiti pasiliko ilgiau ir darniai įsiliejo į valstybės gyvenimą.

Būtent šie užsieniečiai, palikę gilų pėdsaką mūsų šalies istorijoje, pristatomi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos parodoje „Užsienio profesionalai – Lietuvai“ Kauno miesto muziejuje. Parodos atidaryme dalyvaus Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, Kauno miesto muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis, Vytauto Didžiojo universiteto istorikas prof. Egidijus Aleksandravičius, Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vyriausiasis metodininkas-tyrėjas dr. Tomaszas Błaszczakas, šio skyriaus vadovė, viena iš parodos autorių dr. Giedrė Milerytė-Japertienė.

Parodoje „Užsienio profesionalai – Lietuvai“ lietuvių ir anglų kalbomis pristatomos 28 iškilios asmenybės, 1918–1940 m. dirbusios Lietuvoje. Tai įvairių tautybių žmonės, pagal profesiją arba išsilavinimą simboliškai sugrupuoti į vienuolika teminių stendų. Parodoje supažindinama su lakūnais, architektais, medikais, teisininkais, gamtininkais, istorikais, kalbininkais, bibliotekininkais, matematikais, ekonomistais ir kultūros atstovais. Ekspozicijoje pateikiama vizualioji informacija, trumpa personalijos biografija, svarbiausi nuopelnai Lietuvai, įdomiausias biografijos faktas ir citata – asmens mintys arba mintys apie asmenį. Parodoje publikuojamos iliustracijos iš įvairių Lietuvos ir pasaulio atminties saugojimo institucijų, o eksponuojamos knygos yra atkeliavusios iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fondų. Parodos lankytojai įgytas žinias galės pasitikrinti žaisdami stalo žaidimą „Lietuvon!“, jo žaidėjų tikslas yra kuo greičiau pasiekti Lietuvą, pakeliui teisingai atsakant į klausimus apie parodos „Užsienio profesionalai – Lietuvai“ herojus ir sritis, kuriose jie dirbo.

Parodos autorės: Giedrė Milerytė-Japertienė, Valdonė Budreckaitė, Inga Puidokienė, dizainerė – Akvilė Mikalauskaitė.

Paroda atidaroma gruodžio 20 d. 17 val. Kauno rotušėje, Suolininkų salėje (Rotušės a. 15).

Trumpai apie parodą

Data 2017 m. gruodžio 20 d. – 2018 m. kovo 19 d.
Vieta Kauno miesto muziejus (Rotušės a. 15)
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatorė Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Partneriai Vytauto Didžiojo universiteto Kauno istorijos centras, Kauno miesto muziejus
Rėmėja Lietuvos kultūros taryba
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›