Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gruodžio 21 d.

Naujas „Parlamento studijų“ numeris (Nr. 23)

Ką tik pasirodė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos leidžiamo mokslo darbų žurnalo „Parlamento studijos“ 23 numeris. Jame kviečiame skaityti žurnalo autorių publikacijas istorijos ir teisės temomis.

Prof. dr. Sandra Grigaravičiūtė straipsnyje „Lietuvos Tarybos atstovavimas Sovietų Rusijoje 1918 metais“ analizuoja iki šiol dar menkai tyrinėtą Lietuvos diplomatijos 1918 m. temą ir parodo, kokį didžiulį darbą nuveikė Lietuvos Taryba. Dr. Audronės Veilentienės publikacija „Steigiamojo Seimo darbai švietimo srityje: lūkesčiai ir problemos“ nagrinėja, kaip ideologinės frakcijų nuostatos veikė įstatymų, susijusių su švietimu, priėmimą Steigiamajame Seime. Straipsnyje „Demokratinės valstybės pagrindai 1922 m. Lietuvos Valstybės Konstitucijoje: žvilgsnis iš galiojančios Konstitucijos perspektyvos“ prof. dr. Dainius Žalimas supažindina su 1922 m. Konstitucijos reikšme ir vertinimu. Konstitucijos temą pratęsia dr. Tomas Blinstrubis straipsnyje „Konstituciniai santykiai: sąvokos problematika ir esmė“ ir kviečia padiskutuoti apie konstitucinių santykių sampratą. Doktorantė Eglė Ruzgytė publikacijoje „Teisininko profesija ir etika: riba tarp teisės ir moralės“ analizuoja teisininko profesijos ir etikos santykį.

Istorijos šaltinių rubrikoje  spausdinama prof. Petro Leono vieša paskaita „Demokratija ir parlamentarizmas. Ar pastebimi jų krizės simptomai?)“, skaityta 1930 metais Lietuvos universitete.

Be to, doc. dr. Mindaugas Tamošaitis recenzuoja Alfonso Eidinto ir Raimundo Lopatos parengtą knygą „Lietuvos Taryba ir nepriklausomos valstybės atkūrimas 1914–1920 m. dokumentuose“.

Du kartus per metus leidžiamą mokslo darbų žurnalą „Parlamento studijos“ 2004 metais įsteigė Seimo valdyba. Žurnale  skelbiami mokslo darbai, analizuojantys demokratinių procesų raišką istorijos, teisės, politologijos, kalbos, informacinės sklaidos ir kitose srityse.