Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gruodžio 27 d.

Sausio mėnesio kino repertuaras

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kino gerbėjams metų pradžiai parengė pripažintų kūrėjų vaidybinių ir dokumentinių filmų peržiūras. Jums siūlome pažintį su vaikų svajonėmis ir laisvės troškimu vaidybiniame filme „Varnų ežeras“. Kviečiame dar kartą apmąstyti mūsų tautos laisvės auką, žmonių drąsą ir bebaimes pastangas kovojant už laisvą ir nepriklausomą šalį filme „Mes dainuosime“. O jei jus domina žmogaus kūno grožis ir jo trapumas visagalio laiko akivaizdoje, tuomet tikrai bus įdomus dokumentinis filmas „Ūkų ūkai“. Kviečiame susipažinti, išsirinkti ir žiūrėti.

Sausio 5 d.: vaidybinis filmas „Varnų ežeras“ (2007)

Kino režisierė Inesa Kurklietytė  dokumentinių ir vaidybinių filmų „Lengvas raganavimas“, „Moterų paslaptys“, „Kristina Kristuje“, „Būti mylimam“, „Varnų ežeras“, „Pašaukimai“, „Apie ką staugia vilkai“, „Gegučių vaikai“ autorė.

„Atsitiko įdomiausias dalykas – vaikai sako, kad tai filmas jiems, o tėvai – jog vis dėlto tai ne vaikams“, – interviu apie filmą „Varnų ežeras“ sako režisierė. Scenarijus šiam filmui parašytas  kartu su dviem suomių scenaristais ir „Varnų ežero“ dailininku Pauliumi Arlausku pagal prancūzų klasiko  Charles Pierre Baudelaire'o (Šarlio Pjero Bodlero) novelę „Pašaukimai“.

Bunkeriuose ir angaruose gausu paslapčių, o virš galvų skraido šiuolaikiniai naikintuvai. Vaikai paskelbia šią teritoriją jų „laisvės zona“, ir sename angare kuria savo lėktuvą, ruošiasi skrydžiui. Teritoriją jie gina nuo keisto klajūno, praminto „Valkata“. Vėliau vienam iš jų „Valkata“ tampa draugu ir mokytoju.

2007 m. Frankfurte prie Maino filmas įvertintas specialiu Tarptautinės kino sąjungų asociacijos apdovanojimu. Tais pačiais metais „Varnų ežeras“ apdovanotas „už drąsiausią eksperimentą ir neformalų pokalbį su vaikais tarptautiniame Olimpijos kino festivalyje Graikijoje.

Sausio 12 d.: vaidybinis filmas „Mes dainuosim“ (2015)

Režisierius Robertas Mullanas geriausiai Lietuvoje žinomas kaip filmų „Laiškai Sofijai“, „Gitel“ ir „Mes dainuosim“ režisierius ir scenarijaus autorius. Vaidybinis filmas „Mes dainuosim” 2016 m. nominuotas „KINFO apdovanojimuose 2016“.

 „Mes dainuosim“ – tai vaidybinis filmas, apie 1991 metų Sausio 13-osios įvykius Lietuvoje. Filmas pasakoja kelių šeimų istoriją, sausio 12-osios vakarą skubėjusių iš Ignalinos, Klaipėdos, Kauno ir Medininkų, kad galėtų prisidėti ir ginti savo šalies vardą Vilniuje, prie Televizijos bokšto ir Parlamento rūmų. Jie norėjo kartu dainuoti tautines giesmes, sutikti bendraminčius, palaikyti vieni kitus ir kovoti už savo teisėtai išrinktą valdžią ir Lietuvos Respublikos nepriklausomybę. Filme atkurtas ankstus Sausio 13-osios rytas, kai Sovietų kariuomenė panaudojo jėgą prieš taikius ir nekaltus protestuotojus, buvo nužudyta trylika žmonių, daugybė sužeistųjų ir perpildytos ligoninių palatos. Filmo laidotuvių scenos primins graudžius įvykius Vilniaus Katedros aikštėje ir paskutinėje laisvės gynėjų kelionėje į Antakalnio kapines.

„Visi bijojo kurti tokios tematikos vaidybinį filmą. Kažkam reikėjo užkurti šią mašiną. Režisierius anglas, užaugęs kitoje aplinkoje, jis į tuometinę situaciją galėjo pažvelgti kitomis akimis“, – filmo premjeroje kalbėjo filmo operatorius Dmitrijus Gribanovas.

Filmas „Mes dainuosim“ baigiasi retorišku klausimu, kad tankai gali sugrįžti ir ar mes būsime tam pasiruošę? Juostos kūrėjai sako, kad tai asmeniškas klausimas, į kurį turėtų atsakyti kiekvienas iš mūsų.

Sausio 19 d.: dokumentinis filmas „Ūkų ūkai“ (2006)

„Visa yra tik „ūkų ūkai“, – sakė Koheletas. Šią Biblijos citatą savo naujausiam dokumentiniam filmui pasirinko režisierius Audrius Stonys. Žodžių junginys iš Koheleto knygos verčiamas ir „rūkų rūkas“ arba „tuštybių tuštybė“. Filmas pasakoja apie žmogaus kūno grožį ir trapumą laiko akivaizdoje. „Man gražu, kad žmonės kovoja, nenori pasiduoti laikui. Žinoma, jie praloš. Bet kas sakė, kad svarbiausia – laimėti? Toj beviltiškoj vilty yra kažkas religingo, krikščioniško. Ir krikščionybė gimė iš beviltiškos vilties“, – pristatydamas filmą kalbėjo A. Stonys.

2006 metais Florencijoje A. Stonio filmas „Ūkų ūkai“ buvo apdovanotas Lorenzo de Medici Prizu. Filmą sukūrė „Studija 2“ bendradarbiaudama su televizijomis „ARTE France-La Lucarne“ (Prancūzija), „YLE Teema“ (Suomija) ir Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija.

Trumpai apie filmus

Diena Valanda Vieta Filmas

5 d.

12 val.

Kino salė

„Varnų ežeras“, 2007 m., vaidybinis, 61 min., rež. Inesa Kurklietytė.

12 d.

12 val.

Kino salė

„Mes dainuosim“, 2015 m., vaidybinis, 90 min., rež. R. Mullan.

19 d.

12 val.

Kino salė

„Ūkų ūkai“, 2006 m., dokumentinis, 30 min., rež. A. Stonys.