Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 11 d.

Sausio 13 d.: instaliacija „Lietuvos vėliavos spalvos“

Kiekvienas Lietuvos pilietis žino Lietuvos vėliavos spalvų reikšmę.

Saulę, šviesą ir gerovę reiškia geltona.

Gamtos grožį, laisvę ir viltį simbolizuoja žalia.

Raudona įprasmina žemę, drąsą, už Tėvynę pralietą kraują.

Daugeliui iš mūsų šios spalvos reiškia daug daugiau, visų pirma – Laisvę. Kviečiame Sausio 13-ąją minėti apmąstant Lietuvos valstybės vėliavos ištakas. Esame tikri, kad būsite nustebinti Lietuvos vėliavos eskizų gausa ir spalvų gama. Instaliacija „Lietuvos vėliavos spalvos“ pristato nepublikuotus žymaus grafiko, tapytojo, scenografo Mstislavo Dobužinskio (1875–1957) kurtus Lietuvos vėliavos eskizus, saugomus Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus fonduose.

Eskizus lydinti garsų kompozicija yra lyg Lietuvos kultūros ir gamtos atspindžiai. Šalį simbolizuoja ne tik spalvos ir kraštovaizdis – mūsų tautinėje sąmonėje susidaręs ir garsinės patirties žemėlapis. Jo negali tiksliai apibrėžti, aiškiai nusakyti, bet išgirdęs garsą tiesiog žinai – tai Lietuva. Instaliacijoje susilieja mūsų šalies garsovaizdžiai, iš kurių išsiskiria paukščių giesmės, bažnyčios varpų gaudesys, vaikų balsai, frazės iš tarpukario dokumentikos, M. K. Čiurlionio muzikos fonas.

Instaliaciją „Lietuvos vėliavos spalvos“ Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečio minėjimui 2015 metais sukūrė du Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotojai – garso režisierė Julija Lukjančikova ir menotyrininkas Kęstutis Šapoka.

Laukiame jūsų.

Trumpai apie renginį

Data sausio 13 d.
Laikas 10–18 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė instaliacijos trukmė 5 min.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›