Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 3 d.

Naujos Lietuvos nacionalinio publikuotų dokumentų archyvinio fondo turinio ir paslaugų plėtros galimybės

Nuo 2018 m. sausio 1 d. įsigaliojo naujos redakcijos teisės aktai, reglamentuojantys Privalomųjų egzempliorių perdavimo bibliotekoms tvarką bei Nacionalinio publikuotų dokumentų archyvinio fondo  saugojimą ir valdymą.

Nuo šiol visi Lietuvoje publikuoti dokumentai bus kaupiami ir saugomi Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Joje saugomą archyvinį fondą papildys leidiniai Brailio raštu ir dokumentai, specialiai pritaikyti skaitymo sutrikimų turinčių asmenų poreikiams ir standartai, kiti normatyviniai dokumentai. Dokumentų saugumo ir išsaugojimo tikslu atsarginis spaudos archyvinis fondas bus saugomas Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje. Archyvinio fondo dokumentų turinio konsolidavimas vienoje vietoje sudarys sąlygas efektyvesniam spausdintos ir elektroninės formos dokumentų valdymui ir ilgalaikiam išsaugojimui.

Svarbu tai, kad sukaupto turinio pagrindu bus kuriamos integruotos paslaugos, atliekama jų stebėsena ir kokybės vertinimas. Viena iš naujai teikiamų paslaugų yra siūloma viešosios informacijos rengėjams, jų funkcijų ar teisių perėmėjams. Nebeturint išlikusio jų publikuoto dokumento, jiems reikėtų kreiptis į Nacionalinę biblioteką. Įvertinus visas galimybes, bus padaryta dokumento kopija.

Bibliografinę informaciją apie Nacionaliniame publikuotų dokumentų archyviniame fonde saugomus dokumentus galima rasti Nacionalinės bibliografijos duomenų banke adresu http://nbdb.libis.lt/.