Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 22 d.

Sausio 23 d.: monografijos pristatymas ir pokalbis apie valstybių teritorijas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į profesorės Dovilės Jakniūnaitės knygos „Kaip tapti valstybe: sienos ir erdvės Gruzijos teritoriniuose konfliktuose“ pristatymą ir pokalbį apie valstybių teritorijas, sienas ir geografinę lemtį. Renginyje svarstysime, kaip suprasti šiuolaikinį teritorialumą, kodėl yra prasminga kalbėti apie sienas ir jas analizuoti, kiek XXI amžiuje svarbi geografija, ar įmanoma išspręsti užsitęsusius separatistinius konfliktus ir, jeigu įmanoma, tai kaip.

 Monografijoje prof. D. Jakniūnaitė analizuoja sienų kūrimo ir teritorijų kontrolės praktiką nuo XX amžiaus pabaigos įvairiomis formomis funkcionuojančiuose Pietų Osetijos ir Abchazijos regionuose, atskilusiuose nuo Gruzijos. Taip pat svarstoma, kaip įvairios sienų atsiradimo praktikos ne tik atriboja vieną valstybę nuo kitos, bet ir padeda elgtis kaip valstybei, taigi ir būti valstybe. Nors knygoje tiriamas konkretus atvejis, tačiau sykiu kalbama apie tai, kaip veikia šiuolaikiniai tarptautiniai santykiai, kokį vaidmenį čia vaidina teritorijos bei sienos ir ką reiškia tapti valstybe XXI amžiaus pasaulio politikoje.

„Tai knyga, kuri parodo, ką reikėtų daryti norint panašėti į valstybę, bet kartu perspėja apie tarptautinių santykių spąstus. Akademiniame kontekste knyga įsitraukia į diskusijas apie produktyvią sienų galią ir šiuolaikinės tarptautinių santykių sistemos adaptyvumą. Kitiems nauja bus tai, kad yra analizuojami naujausi sienijimo Abchazijoje ir Pietų Osetijoje procesai, kurie dar nėra pakankamai įsisąmoninti ir apmąstyti“, – pasakoja knygos autorė.

Renginyje dalyvauja knygos autorė prof. Dovilė Jakniūnaitė, dr. Erika Leonaitė (Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas), kartografas, geografas dr. Kęstutis Papšys.

Pokalbį moderuoja „15min“ žurnalistas Paulius Gritėnas.

Trumpai apie renginį

Data sausio 23 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›