Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 10 d.

Valstybingumo erdvėje atidaryta paroda „Išeivijos diplomatija laisvės byloje“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta Vytauto Didžiojo universiteto Lietuvių išeivijos instituto ir Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus parengta kilnojamoji paroda „Išeivijos diplomatija laisvės byloje“ supažindina lankytojus su užsienio lietuvių vaidmeniu Lietuvos valstybės politiniame, ekonominiame ir kultūriniame gyvenime.

Pasak Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus direktoriaus Arūno Antanaičio, rengiant parodą sunkiausia buvo nuspręsti, ko į parodą nedėti – tiek daug archyvinės medžiagos yra sukaupta apie šimto metų užsienio lietuvių politinę, lobistinę ir kitokią veiklą. Paroda stengtasi nužymėti svarbiausius išeivijos darbus Lietuvos laisvės byloje, į kuriuos jungėsi įvairios diasporos kartos, emigracijos bangos ir skirtingų kraštų lietuviai: Australijos, Kanados, Brazilijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir kt. Parodą plačiau apžvelgusi VDU Lietuvių išeivijos instituto mokslo darbuotoja dr. Daiva Dapkutė pabrėžė, jog parodoje sąmoningai norėta parodyti ne oficialiosios užsienio lietuvių diplomatijos pastangas, bet vadinamosios liaudies diplomatijos, eilinių užsienio lietuvių indėlį į Lietuvos valstybingumą: šalia materialinės, moralinės ir politinės paramos atsikūrusiai valstybei buvo garsinamas Lietuvos vardas pasaulyje, visomis priemonėmis siekta Lietuvos nepriklausomybės įtvirtinimo.

Paroda veiks iki sausio 26 dienos. Jos uždarymas sutaps su tą dieną įvyksiančiu renginiu – apskritojo stalo diskusija apie išeivijoje esantį lietuvišką paveldą ir jo išsaugojimą.