Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 24 d.

Sausio 24 d.: knygos „Raudonasis tvanas“ pristatymas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pristato „Briedžio“ leidykloje išleistą Igno Šeiniaus knygą „Raudonasis tvanas“. Tarpukario Lietuvos diplomato, spaudos darbuotojo, rašytojo Igno Jurkūno-Šeiniaus (1889–1959) monografija atveria vieną tragiškiausių Lietuvos istorijos laikotarpių – sovietinę krašto okupaciją. Iki šiol aktualumo neprarandantį leidinį papildo keli šimtai archyvinių nuotraukų, tarp jų ir iš I. Šeiniaus šeimos archyvo. Dalis jų publikuojama pirmą kartą.

Memuarinės knygos puslapiuose I. Šeinius aprašo, kaip buvo naikinta Nepriklausomybė, gniaužtas lietuviškas patriotizmas, brukami svetimi sovietiniai šūkiai ir gyvenimo būdas, sovietizuojamas šalies ūkis, nusavinamos įmonės. Lietuvai atsidūrus už geležinės uždangos prasidėjo visuotinio sekimo, suėmimų ir  susidorojimų vajus. „Raudonasis tvanas“ – iškalbingas tų baisių įvykių liudininkas.

Pirmąkart „Raudonasis tvanas“ išleistas 1940 metais Stokholme. Vakarų skaitytojams skirtame pasakojime autorius, to meto įvykių liudytojas, ne tik atskleidė skaudžią savo Tėvynės dramą, bet ir siekė supažindinti su Lietuvos valstybės istorija, kultūra, žmonėmis. Netrukus knyga buvo išversta į kitas skandinavų kalbas. Lietuviškai ji pirmą kartą pasirodė 1953 metais Niujorke.

Knygos pristatyme dalyvaus istorikė dr. Rasa Čepaitienė, literatūrologė, skandinavistė prof. Sigita Radzevičienė, Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovas Vidmantas Valiušaitis. Laukiame.

Trumpai apie renginį

Data sausio 24 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneriai Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centras ir leidykla „Briedis“
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“