Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 12 d.

„Antrojo pasaulinio karo nuojautos“ ir Sausio 13-osios įvykių kontekstai

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, minėdama tragiškuosius Sausio įvykius, šio mėnesio 12–22 d. kviečia užsukti į Kauno IX forto muziejaus parengtą parodą „Antrojo pasaulinio karo nuojautos Lietuvos spaudoje“, kurioje tragiškų ir lemtingų įvykių interpretacijos pateiktos to meto karikatūristų žvilgsniu. Neišvengiamos katastrofos akivaizdoje atsidūrusiam žmogui satyros ir humoro gurkšnis leido bent trumpam išsklaidyti slogią atmosferą. Karikatūros žanras, buvęs itin populiarus tarpukario Lietuvos spaudoje, tapo didžiausiu bibliotekoje eksponuojamos parodos akcentu.

Apie bendradarbiavimo perspektyvas ir teikiamas galimybes, artimiausiu metu numatomus renginius kalbėta ir Nacionalinės bibliotekos bei Kauno IX forto atstovų susitikime. Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė Jolanta Budriūnienė, Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skyriaus vadovė dr. Giedrė Milerytė-Japertienė, Kauno IX forto muziejaus direktorė Jūratė Zakaitė, direktoriaus pavaduotojas muziejininkystei Marius Pečiulis bei muziejininkas dr. Modestas Kuodys pasidalijo įžvalgomis apie tai, kad glaudus tarpinstitucinis bendradarbiavimas ne tik leidžia atverti daugiau iki šiol mažai aktualizuotų istorinių, visuomeninių temų, bet ir suteikia daugiau galimybių visuomenei šias temas pristatyti.

Malonu pažymėti, kad jau vasario mėnesį Nacionalinė biblioteka moksleivius pakvies į Kauno IX forto rengiamą istorinės atminties temai skiriamą edukacinę programą.