Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 24 d.

Sausio 24 d.: paskaita „Avangardinis džiazas ir žymiausi jo atstovai“

Ir vėl kviečiame į atvirą paskaitą, kurioje, iliustruojant garso įrašais ir leidiniais, gyvu pasakojimu, bus apžvelgta avangardinio džiazo istorija. Pokalbių ciklą apie džiazą tęsia muzikas Jonas Rimša.

Lektorius primins, kad laisvasis ir avangardinis džiazas kaip stilius susiformavo 7-ojo dešimtmečio pradžioje Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tai reiškė laisvą, dažnai jokių taisyklių nevaržomą improvizaciją. Improvizacijose skamba neįprasti deriniai. Muzika kartais tampa gana chaotiška, nebėra aiškių temų, įprastų akordų, metro, melodijos harmonijos. Dominuoja kolektyvinė improvizacija, nauji tembrai išgaunami iškraipant įprastų džiazo muzikos instrumentų garsą. Atlikimo formą dažniausiai lemia atlikėjų ištvermė ir jų gebėjimas spontaniškai improvizuoti. Muzikantai daugiausia dėmesio skiria įvairiems efektams, pasitaiko ir gana rafinuotų parodijų, teatrališkumo elementų, kartais naudojami neįprasti ar naujai sukonstruoti instrumentai. Sąmoningai vengiama elektroniniu būdu išgaunamo garso tembrų. Apie visa tai ir dar daugiau intriguojančių istorijų apie žymiausius šio stiliaus atlikėjus: saksofonininkus O. Colemaną, J. Coltrane’ą ir T. Berne’ą, kompozitorių, saksofonininką ir fleitininką H. Threadgillą, saksofonininką ir kompozitorių J. Zorną, kompozitorių ir multiinstrumentininką A. Braxtoną, pianistą C. Taylorą, sužinosite apsilankę būsimoje paskaitoje.

Laukiame visų susidomėjusių Nacionalinėje bibliotekoje – klausysimės muziko J. Rimšos pasakojimo apie minėtas asmenybes, jų muzikos įrašų, apžiūrėsime su atlikėjais susijusius leidinius ir vinilines plokšteles, saugomas Nacionalinės bibliotekos fonduose. Bus smagu.

Trumpai apie renginį

Data sausio 24 d.
Laikas 18 val.
Vieta Muzikavimo erdvė, V a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“