Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 15 d.

Nacionalinė biblioteka pasipildė knyga apie įžymią mokslininkę Marie Curie

Šiandien Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje lankėsi Vilniaus universiteto profesorė, „BASNET Forumo“ tarptautinės asociacijos prezidentė Dalia Šatkovskienė, Prancūzų instituto direktorius Jeanas-Marie Sani ir instituto atstovė Giedrė Bernotaitė-Salfati. Susitikimo iniciatorė prof. D. Šatkovskienė pristatė iškilią asmenybę – Marie Curie (Marija Sklodovska Kiuri) ir jos 150 gimimo metinėms išleistą knygą. Kartu su Prancūzų instituto direktoriumi ją iškilmingai padovanojo bibliotekos bendruomenei.

Knygą parengė M. Curie muziejaus Paryžiuje mokslininkai, bendradarbiaudami su M. Curie anūke Hélène Langevin-Joliot pasitikdami šios iškilios mokslininkės gimimo 150-metį. Tai – knyga plačiajai visuomenei, kuri paprastai fizika nesidomi, knyga apie mokslininkę ir jos įtaka savo gyvenamam laikui. Leidinyje yra daug unikalių, niekur nespausdintų nuotraukų ir dokumentų iš asmeninio šeimos archyvo.

Marie Curie pavardė yra vienoje gretoje su kitų garsių mokslininkų pavardėmis – Dmitrijaus Mendelejevo, Alberto Einsteino, Sofijos Kovalevskajos ir kt. Būtent Marie Curie ir jos vyras Pierreֹ’as Curie (Pjeras Kiuri) pirmieji atrado tokį reiškinį kaip radioaktyvumas.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas svečiams pristatė bibliotekos iniciatyvas, veiklą ir galimas partnerystes, vėliau visi apžiūrėjo Nacionalinę biblioteką.