Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 5 d.

Vasario 6 d.: konferencija, skirta Vasario 16-osios akto signataro S. Kairio Lietuvos valstybės vizijai aptarti

„Tau, Lietuva, kad būtum laisva ir demokratinė, skyriau visą savo gyvenimą. Tu buvai mano gyvenimo esmė ir prasmė“, – tokius žodžius yra palikęs mums Steponas Kairys (Tumasonis) (1879 01 03–1964 12 16), Valstybės Tarybos narys, Nepriklausomybės Akto signataras, politinis ir visuomenės veikėjas, publicistas, inžinierius technologas.

Nacionalinė biblioteka kviečia dalyvauti renginyje, skirtame Lietuvos Nepriklausomybės Akto šimtmečiui paminėti, akcentuojant signataro Stepono Kairio ir jo aplinkos žmonių įnašą kuriant Lietuvos demokratinę respubliką. Istorikų liudijimais, S. Kairys, gal vienintelis iš dvidešimties Lietuvos Tarybos narių, turėjo aiškią Lietuvos ateities viziją, paremtą Vakarų Europos demokratinio socializmo (gerovės valstybės) dvasia. Viziją, kuri po Pirmojo pasaulinio karo sėkmingiausiai buvo įgyvendinta Skandinavijos šalyse, o žemyninėse Europos valstybėse – po Antrojo pasaulinio karo. Lietuvoje tokia vizija buvo įgyvendinama tik iki 1926 metų karinio perversmo.

A. Kairys buvo ne tik ilgametis istorinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) politinis lyderis. Jis buvo ir pagrindinis istorinės lietuviškosios socialdemokratijos ideologas. Tad šiuo metu, kai gana daug ir pagrįstai kalbama ir diskutuojama apie šiandieninės postkomunistinės lietuviškosios socialdemokratijos ideologinę tapatybę ir santykį su ideologine-politine socialdemokratijos tradicija, būtų labai pravartu prisiminti ir aktualizuoti S. Kairio ir jo vadovaujamos  LSDP atstovautą ir plėtotą socialdemokratijos sampratą.

Konferencijoje bus pristatoma ką tik pasirodžiusi istorinė Gintaro Mitrulevičiaus monografija apie socialdemokratijos raidą ir mažai kam žinoma, bet aktuali šios dienos Lietuvos ekotechnologijos istorijai  Juozo Stražnicko knyga „Žygis“. Pranešimų temos:

„Vasario 16-osios akto signataro Stepono Kairio politinės veiklos metmenys ir Lietuvos valstybės progreso vizija XX amžiui“ – dr. Algimantas Kasparavičius

„Steponas Kairys, kaip socialdemokratijos ideologas“ – istorikas Gintaras Mitrulevičius

„Steponas Kairys ir socialdemokratinės savivaldybės“ – savivaldybininkas Tomas Martinaitis

„Steponas Kairys – Lietuvos ekologinės inžinerijos pionierius“ – žurnalistas Juozas Stražnickas

„Lietuvos valstybės vizija XXI amžiui (S. Kairio idėjų dvasioje)“ – prof. dr. Dobilas Kirvelis

Trumpai apie renginį

Data vasario 6 d.
Laikas 10 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 6 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“