Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 29 d.

Nacionalinėje bibliotekoje – išankstinės diskusijos dėl reikšmingų valstybinių sprendimų

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginės plėtros departamento darbuotojai sausio 25 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės rūmuose susitiko su Vyriausybės Komunikacijos departamento atstovais. Buvo svarstyti bendradarbiavimo klausimai.

Bibliotekai atstovavo Strateginės plėtros departamento direktorius Eugenijus Stratilatovas, šio departamento Vadovybės informacijos skyrius vadovas Ignas Stankovičius, jo pavaduotoja Virgilija Beganskaitė, Informacijos analitikos skyrius vadovas Ginas Dabašinskas ir šio skyriaus vyresnysis metodininkas Arūnas Brazauskas. Taip pat dalyvavo Vyriausybės Komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Laima Staknytė-Patinskienė, skyriaus vyresnieji specialistai Kęstutis Butvydis, Aušra Šneiderytė, Laura Jaruševičiūtė, patarėjas Vygantas Švoba.

E. Stratilatovas nušvietė, kokios yra dabartinės Nacionalinės bibliotekos galimybės tenkinant valstybės institucijų poreikį gauti reikiamą informaciją. Be to, jis akcentavo būtinybę koordinuoti institucijų, atsakingų už informacijos paiešką ir teikimą, veiklą. Departamento direktoriaus teigimu, bibliotekai labai svarbu, kad valstybės institucijos kuo tiksliau formuluotų informacijos paieškos užklausas. Šiuo metu pagrindiniai Nacionalinės bibliotekos analitinės informacijos užsakovai yra Lietuvos Respublikos užsienio politiką vykdančios institucijos, o jų informaciniai poreikiai daugiausia susiję su Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos reikalais. Vykstant informacinei konfrontacijai su NATO aljansui priešiškomis valstybėmis, itin svarbus vaidmuo tenka socialiniams tinklams, neretai skleidžiantiems dezinformaciją. Pasak E. Stratilatovo, informaciją galima vertinti tiktai išsamiai išanalizavus turinį ir žinant siuntėjo poziciją, kuri nustatoma ne pagal jo pareiškimus, o pagal veiksmus.

Nacionalinės bibliotekos departamentas pristatė galimybę pasinaudojant bibliotekos infrastruktūra ir sklaidos galimybėmis rengti diskusijas dėl reikšmingų sprendimų, galinčių paveikti interesų grupes, pavienius piliečius nacionaliniu ar regioniniu aspektais. Tokie sprendimai dar iki jų priėmimo būtų plačiai aptariami, diskusija būtų transliuojama iš bibliotekos ir masinės žiniasklaidos kanalais (tai apimtų ir diskusijų stenogramų bei santraukų viešinimą).

Vyriausybės Ryšių su visuomene skyriaus vedėja L. Staknytė-Patinskienė kalbėjo apie informacijos paieškos ir analizės padalinių veiklą ministerijose bei žinybose. Jos nuomone, Vyriausybės vaidmuo yra apibendrinti ir sisteminti minėtų institucijų pateiktą informaciją.  L. Staknytė-Patinskienė itin domėjosi galimybe pasitelkiant bibliotekos išteklius rengti išankstines diskusijas dėl reikšmingų politinių ir ekonominių valdžios sprendimų.

2017 m. birželį Vyriausybės kanceliarija ir Nacionalinė biblioteka pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria įsipareigojo abipusiai keistis informacija, reikalinga Vyriausybės sprendimų projektų, jų priėmimo ir eigos informacinei analizei atlikti, taip pat per valstybės informacinių išteklių sąveikumo platformą didinti e. paslaugų prieinamumą visuomenei.