Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 15 d.

Vasario 15 d.: V. Landsbergio knygos „Iš signatarų balkono ir kitur: Vasario 16-oji 1989–2017“ pristatymas

Jubiliejinės Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į ką tik iš spaustuvės atkeliavusios Vytauto Landsbergio knygos „Iš signatarų balkono ir kitur: Vasario 16-oji 1989–2017“ sutiktuves  Valstybingumo erdvėje.

Vasario 16-oji neįsivaizduojama be pirmojo faktinio atkurtos Lietuvos vadovo –  Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko V. Landsbergio –  kalbos iš Pilies gatvėje esančių visiems puikiai žinomų Signatarų namų balkono. Šis sveikinimas jau tapo tradicija, ji nenutrūks ir šiemet, iškilmingai minint šimtąjį valstybės jubiliejų.

Pasak prof. V. Landsbergio, „Vasario 16-oji yra tapusi itin reikšminga data Lietuvos istorijoje ir pačiame šalies gyvenime. Simbolinė, kai kam – šventa. Nūnai ją paryškina ir Vasario 16-osios akto suradimas ir eksponavimas Lietuvoje, Vilniuje, kur buvo pasirašytas. Vasario 16-oji ir Pilies gatvė buvo simbolis ir signalas, kad neužleisim, nepasitrauksim. Kasmetiniai vieši minėjimai ir tomis progomis pasakytos kalbos sudarė vienijantį pagrindą savitai įvykių retrospektyvai.“

Visos šios istorinės kalbos sugulė į naująją V. Landsbergio knygą. Į ją sudėtos ir kitos įvairiuose Vasario 16-osios minėjimuose sakytos įžymaus politiko kalbos.

„Ši knygelė susirinko pati, reikėjo tik ją sušukuoti ir paskelbti. Nacionalinė biblioteka – tinkama leidėja, – mintimis dalijasi knygos autorius. – Tikimės, kad ji bus informatyvi ir edukatyvi – nušviečianti nemažą 28 metų nepriklausomybės atgavimo ir Antrosios Respublikos tarpsnį, gal kai kuo pamokanti. Te kiti veikėjai ir galbūt Lietuvos Seimas rengia jos tęsinius.“

Džiaugiamės, kad išleisti šią knygą profesorius V. Landsbergis patikėjo Nacionalinei bibliotekai. Už paramą leidybai nuoširdžiai dėkojame Rokiškio rajone įsikūrusiam Ilzenbergo dvarui, skaičiuojančiam 500 metų istoriją.

Sausio pradžioje Nacionalinėje bibliotekoje buvo pristatyta V. Landsbergio eilių antologija „Organizuoti tekstai“.

Naujausios knygos sutiktuvėse profesorių kalbins Lietuvos istorijos instituto direktorius dr. Rimantas Miknys, ištraukas iš knygos skaitys aktorius Rimantas Bagdzevičius.

Nacionalinei bibliotekai labai malonu būtent Vasario 16-osios išvakarėse pakviesti visus į tautinę dvasią žadinančios V. Landsbergio knygos „Iš signatarų balkono ir kitur: Vasario 16-oji 1989–2017“ pristatymą.

Trumpai apie renginį

Data vasario 15 d.
Laikas 19 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė apie 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“