Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 7 d.

LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“ pristatyti skaitmeninti Nepriklausomybės laikotarpio dokumentai

Pasitikdamas atkurtos nepriklausomos valstybės šimtmetį, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos išteklių departamentas ėmėsi iniciatyvos ne tik nuosekliai pildyti portalą epaveldas.lt šio šalies istorijai svarbaus laikotarpio dokumentais, bet ir plačiau supažindinti visuomenę su Nepriklausomybės paskelbimo dokumentais, padaryti juos lengviau prieinamus visuomenei.

Šiandien LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“ Nacionalinės bibliotekos direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas ir Informacijos išteklių departamento direktorė Jolita Steponaitienė buvo pakviesti papasakoti apie šią iniciatyvą.

„Istorinius dokumentus renkam ir kaupiam visą laiką, bet juos bibliografiškai aprašyti – ilgas ir kruopštus darbas, daugeliu atvejų reikia atlikti mokslinius tyrimus“, – į laidos vedėjos klausimą, kodėl būtent dabar nuspręsta plačiau paviešinti istorinius dokumentus, atsakė J. Steponaitienė.

Ji pasakojo, kad šiuo metu tik daugiau dėmesio skiriama šių dokumentų viešinimui. Žmonės visais laikais labai domisi įvairiais plakatais, socialinį-kultūrinį gyvenimą liudijančiais dokumentais. „Pasitarus su kolektyvu, buvo nuspręsta, kad artėjantis valstybės šimtmečio jubiliejus pats tinkamiausias metas padovanoti Lietuvai šiuos skaitmenintus dokumentus“, – sakė J. Steponaitienė.

Be to, Informacijos išteklių departamento direktorė pažadėjo parengus naują istorinių dokumentų paketą apie jį plačiau informuoti visuomenę ir pakvietė visus domėtis e. paveldo ištekliais, kasdienine paprasta Lietuvos istorija: „Apie tai, kas parašyta knygose, istorijos vadovėliuose, daugmaž visiems žinoma, o šiuo projektu norime atkreipti dėmesį į dar nepublikuotus dokumentus, plakatus, atsišaukimus, kasdienėje buityje naudotus dokumentus.“

Laidos vedėjai pasmalsavus, ką įdomaus 1918 m. vasario 16 d. rašė tuometinė Lietuvos spauda, J. Steponaitienė atskleidė, kad visi pirmieji puslapiai buvo skirti to meto karui. „Apie Nepriklausomybę dar nerašė, nes laikraščiai tais laikais buvo spausdinami prieš kelias dienas.“ Buvo nušviečiami paprasti gyvenimo įvykiai, skirta dėmesio švietimui. Paskutiniai puslapiai ir tuomet buvo atiduoti reklamai.

LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“ Nacionalinės bibliotekos direktorius pasidalino planais, kokių dar dovanų, minėdama Vasario 16-ąją, biblioteka turi parengusi Lietuvos žmonėms. Kaip svarbiausius iš numatomų renginių direktorius paminėjo vasario 15 d. pristatomą naująją Vytauto Landsbergio knygą „Iš signatarų balkono ir kitur: Vasario 16-oji 1989–2017“ ir kovo 9 d. rengiamą trijų Baltijos šalių parodą „BUS UŽDRAUSTA: Baltijos šalių knygos 1918–1940“, kuri vėliau keliaus į Latviją ir Estiją.

Be to, J. Steponaitienė priminė, kad ateinančiais metais Nacionalinė biblioteka minės ir savo įkūrimo šimtmetį, tad kitas žingsnis bus aktualizuoti bibliotekos paveldą ir gerąsias tradicijas. „Šimtmetis veja šimtmetį“, – reziumavo prof. dr. R. Gudauskas. 

Kviečiame žiūrėti vaizdo įrašą LRT mediatekoje.