Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 20 d.

Vasario 20 d.: intuityvios muzikos studija

Kviečiame į Muzikavimo erdvėje vyksiantį laisvos garsinės kūrybos patyrimą. Kompozitorių Karlheinzo Stockhauseno ar Johno Cage‘o idėjų paskatinti, sieksime atverti intuityvią muziką, kaip saviraiškos, susitelkimo ir komunikacijos priemonę.

XX a. muzikos novatoriui K. Stockhausenui, kuris ir išpuoselėjo šią sampratą, intuityvi muzika atspindi labiau kūrybos ar atlikimo būdą nei muzikos žanrą, – nusako veiksmą, kuris priartina prie pačios garsinės išraiškos esmės. Tiriant garsą, įsigilinimas tampa kartu ir savęs pažinimo priemone, o grojant bendrai, grupėje, mokomasi harmoningo santykio su kitais atlikėjais. Kiekvieno dalyvio sąmoningumas, geras nusiteikimas, gebėjimas įsiklausyti gali būti reikšmingesnis už įgimtus gabumus ar techninius įgūdžius. Bendras skambesys gali atskleisti ir muzikanto savitvardos privalumas.

Pasak K. Stockhauseno: „Kad būtų galima atlikti muziką, kurią pavadinčiau intuityvia, reikia štai kokių sugebėjimų – muzikantas turi išmokti nebūti egocentriškas. Kai tampate savotišku radijo imtuvu, laidininku, jums nebesvarbi savęs išraiška; jūs iš viso nustojate domėtis savimi. Apstulbsite patyrę, kas atsitinka pasiekus šią būseną: priartėsite prie garsinės išraiškos šaltinio arti kaip niekada.“

Muzikavimo erdvėje pasvarstytume, kaip iš tiesų taip įmanoma, paklausytume tokios muzikos pavyzdžių iš Nacionalinės bibliotekos fonotekos fondų ir galbūt, lyg niekur nieko, imtume groti patys.

Siūlytume pasiimti ir savo mėgstamą muzikos instrumentą arba tiesiog taip dalyvaukite.

Renginį veda Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas.

Trumpai apie renginį

Data vasario 20 d.
Laikas 18 val.
Vieta Muzikavimo erdvė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“