Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 13 d.

Nacionalinėje bibliotekoje pristatyta nauja Vytauto Kernagio plokštelė

Pirmadienio vakarą į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką rinkosi Vytauto Kernagio kūrybos gerbėjai. Čia buvo pristatyta jo antroji vinilinė plokštelė „Vytautas Kernagis – Tautos šauklys“. Ją išleidusio Vytauto Kernagio fondo atstovai susirinkusiems melomanams pasakojo, kad į rinkinį sudėtos tos maestro dainos, kurias nuo pat Atgimimo laikotarpio pradžios iki dabar dainuoja visa Lietuva.

Pasak renginio organizatorių, būtent dabar išleisti plokštelę „Vytautas Kernagis – Tautos šauklys“ nuspręsta neatsitiktinai. Šie metai žymi ne tik dešimtąsias atsisveikinimo su maestro metines, bet ir Lietuvos nepriklausomybės šimtmetį. Artimiausių žmonių tvirtinimu, Lietuva ir jos laisvė V. Kernagiui reiškė nepaprastai daug, o dėl atliekamų dainų ir Atgimimo laikotarpio veiklos jis tapo tikru tautos šaukliu.

„Jis yra tautos šauklys. Jis visada sakydavo: aš einu ne prieš, o už. Jis šaukė tautą eiti už laisvę. Manau, kad jo dainos ypatingos tuo, kad jose buvo daug teksto palikta tarp eilučių. Žmonės, kurie jo klausydavo, puikiai tai suprasdavo. O juk buvo ir tokių, kurie poezijos neskaitydavo, bet per tėčio muziką vis tiek gaudavo tą esminę žinutę“, – pasakojo duktė Eglė Kernagytė.

Dainuojamosios poezijos pradininko Vytauto Kernagio vinilinėje plokštelėje „Vytautas Kernagis – Tautos šauklys“ klausytojai ras aštuonias visiems žinomas ir visų mėgstamas dainas, lydėjusias lietuvius jų kelyje laisvės link.

 „Tai patriotinio atspalvio kūriniai, kurie Atgimimo laikotarpiu vienijo, teikė vilties, o kartais tiesiog linksmindavo ir keldavo nuotaiką. Viena iš V. Kernagio sėkmės paslapčių – tai jo gebėjimas savo balsu ir muzika susikalbėti su visais: profesoriais ir kiemsargiais, vaikais ir senoliais“, – renginyje pasakojo  muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys.

Vinilinės plokštelės pristatyme apie maestro asmenybės ir kūrybos reikšmę Atgimimo laikotarpiui kalbėjo V. Kernagiui ir jo muzikai artimi žmonės: Andrius Kulikauskas, Eglė Kernagytė, Lukas Devita, Ramūnas Zilnys. Diskusiją moderavo Domantas Razauskas. Plokštelės pristatymo renginiui Nacionalinės bibliotekos atrijuje buvo eksponuota ir speciali Lietuvos spaudos fotografų paroda, perteikianti įvairias V. Kernagio gyvenimo akimirkas.