Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 20 d.

Nacionalinės bibliotekos renginiai Vilniaus knygų mugėje

Vasario 22–25 d. devynioliktą kartą šurmuliuos Vilniaus knygų mugė. Jos tema – „Skaitau Lietuvą – skaitau pasaulį“. „Švęsdami modernios valstybės atkūrimo šimtmetį turime progą perskaityti Lietuvą kaip gyvą, atvirą tekstą, kuris visada rašomas, niekada nebaigiamas ir perskaitytas gali būti… tik jį sukuriant kasdien ir vis iš naujo“, – nepamirštamų potyrių, pažinčių ir atradimų žada mugės rengėjai. Kviečiame aplankyti Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos renginius knygų mugėje.

Laikas
Vieta Renginys
Ketvirtadienis, vasario 22 d. Bičiulių diena
11–12 val.

Nacionalinės bibliotekos stendas 3.02

Neformalus pokalbis apie būsimą tarptautinę trijų Baltijos šalių rengiamą parodą „BUS UŽDRAUSTA: Baltijos šalių knygos 1918–1940“. Bendra Lietuvos, Latvijos ir Estijos paroda 2018–2019 m. bus eksponuojama Vilniuje, Rygoje ir Taline. Parodoje – leidiniai, atspindintys to meto Baltijos šalių kultūros politiką, nacionalines knygų leidybos ir dizaino tradicijas bei pasaulines tendencijas. Pokalbyje dalyvaus Latvijos nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius Andris Vilkas, Lietuvos nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, Estijos nacionalinės bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento direktorė Ave Tölpt.
11–12 val.

Konferencijų salė 5.5

Diskusija „Kultinis literatūrinis herojus – svetimas džiugina, savas piktina?“. Kone visame pasaulyje žavimasi Troliais Mumiais, Mike Pūkuotuku ir meškiuku Pedingtonu. Tai tik keli garsūs pavyzdžiai vaikų literatūros personažų, kurie sužavėjo jau kelias žmonių kartas. O kaip žiūrime į savus literatūros veikėjus, peržengiančius knygos pasaulį? Iki Kakės Makės tokio žymaus vaikų literatūros personažo joje nebuvo. Mažoji Kornelija ne tik įžengė į sceną, bet ir šypsosi nuo košės, batono, dantų pastos ir kitų produktų pakuočių, taip pat išplaukė ir į tarptautines rinkas. Tačiau kol vieni džiaugiasi, kiti kritikuoja kone viską – nuo personažo vardo iki rinkodaros sprendimų. Pakalbėkime apie savus ir svetimus kultinius vaikų literatūros herojus. Ne tik apie jų sėkmę ir strategijas, kaip ji buvo pasiekta, bet ir apie knygas, iš kurių šie personažai atkeliavo. Dalyviai: doc. dr. Kęstutis Urba, Lina Žutautė, Jaunius Lingys, Vytis Valantinas, moderuoja Inga Mitunevičiūtė.

Renginys socialiniame tinkle „Facebook“ › 

14–15 val.  Nacionalinės bibliotekos stendas 3.02 

Pristatymas „Nacionalinės bibliotekos paslaugos: skaitome, atrandame, bendraujame“. 

Renginys socialiniame tinkle „Facebook“ ›

16–17 val. 

Rašytojų kampas

 

Diskusija „Šimtas knygų vaikams ir Lietuvai: užmarščiai, dabarčiai ar ateičiai?“. Renginyje pristatomas sumanymas sudaryti 100 lietuvių autorių reikšmingiausių knygų vaikams sąrašą, to sąrašo rengimo principai ir rezultatai. Kokios knygos svarbios istorijai, ką skaitytojai vertina iki šiol, kokie kūriniai turėtų būti leidžiami iš naujo, kaip leidžiami? Kaip šis sąrašas galėtų prisidėti prie skaitymo skatinimo, lietuvių literatūros sklaidos? Diskusijos dalyviai išsakys asmeninę nuomonę, kokios vertingos knygos nepateko į sąrašą ir kodėl. Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus ieškosime kartu su doc. dr. Kęstučiu Urba, Danguole Šakavičiūte, Gražina Kazlauskiene, Alma Valantiniene. Diskusiją paįvairins į sąrašą patekusių knygų kelių ištraukų skaitymas. 

Renginys socialiniame tinkle „Facebook“ ›

Primename, kad tradiciškai pirmą mugės dieną – Bičiulių dieną (vasario 22 d., ketvirtadienis) bibliotekų darbuotojai įleidžiami nemokamai. Apsaugai reikia parodyti darbuotojo pažymėjimą.

Penktadienis, vasario 23 d. Ilgasis penktadienis 
14–15 val.  Nacionalinės bibliotekos stendas 3.02 

Pristatymas „Nacionalinės bibliotekos paslaugos: skaitome, atrandame, bendraujame“. 

Renginys socialiniame tinkle „Facebook“ ›

14 val. 

Knygos kino salė

 

Ryčio Zemkausko režisuoto filmo „Cherchez Greimas“ peržiūra ir susitikimas su kūrybine grupe. 2017-aisiais minėjome Algirdo Juliaus Greimo 100-ąsias gimimo metines. Žymiojo semiotiko asmenybė – kietas riešutėlis. Lietuvai, pasauliui – panašu, net ir pačiam sau. Kad šį riešutą būtų galima jei ne perkrimsti, tai bent atidžiai apžiūrėti, Lietuvos nacionalinė biblioteka parengė projektą „Algirdas Julius Greimas: sugrįžimai“, o jį vykdydama inicijavo šio dokumentinio filmo gimimą. Dalyvauja filmo kūrybinė grupė: R. Zemkauskas (režisierius), Sigita Trainauskienė (scenarijaus autorė), Gvidas Kovėra (operatorius) ir Tomas Rugys (montuotojas). 

Renginys socialiniame tinkle „Facebook“ ›

16–17 val.  Bibliotekų erdvė  Skaitytojų mylimi ir vertinami Lietuvos rašytojai bei poetai skaito savo kūrinius. Tai 15 minučių trukmės susitikimai, kuriuose mugės svečiai turės unikalią galimybę paklausyti, kaip knygos prabyla jų kūrėjų balsais. Lietuvos bibliotekininkų draugija ir Vilniaus universiteto biblioteka kviečia pasinerti į skaitymo malonumą su Nerijumi Cibulsku, Mindaugu Kvietkausku. Smulkesnė informacija apie konkrečiam autoriui skirtą skaitymo laiką pateikiama Bibliotekų erdvės stende.

17–18 val.

 

Forumas – LRT studija

 

Naujos V. Landsbergio knygos „Iš Signatarų balkono ir kitur: Vasario 16-oji 1989–2017“ pristatymas. Naujausioje prof. Vytauto Landsbergio knygoje publikuojami jo kalbų, pasakytų Lietuvos nepriklausomybės dienos – Vasario 16-osios proga, tekstai. Chronologiškai tai apima laikotarpį nuo 1989 m. iki 2017 m. ir yra tarsi kondensuota pagrindinių šalies kūrimo raidos procesų apžvalga, lakoniškai papasakota Lietuvos nepriklausomybės istorija. Dalyviai: prof. Vytautas Landsbergis, dr. Arvydas Anušauskas, doc. dr. Kęstutis Girnius, prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Renginys socialiniame tinkle „Facebook“ ›
18 val.

Nacionalinės bibliotekos stendas 3.02

Vytautas Landsbergis bendraus su skaitytojais ir dalys autografus.

Renginys socialiniame tinkle „Facebook“ ›

Šeštadienis, vasario 24 d. Šimtas pasimatymų 
13 val.  Bibliotekų erdvė 

Diskusija „Aš užaugau bibliotekoje“. Renginyje dalyvaus rašytojai, kurie savo vaikystę, laisvalaikį, tobulėjimą, kūrybos įkvėpimą sieja su lankymusi bibliotekoje ir knygų skaitymu. Organizatoriai: Lietuvos bibliotekininkų draugija ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

14–16 val. 

Nacionalinės bibliotekos stendas 3.02

 

Nacionalinės bibliotekos svečias: Stasys Eidrigevičius su nauja knyga „41 ilganosio nuotykis“. VšĮ „Kultūros barų“ leidykla išleido S. Eidrigevičiaus knygą „41 ilganosio nuotykis“. Knygos pristatyme dalyvaus, su skaitytojais bendraus ir autografus dalys pats autorius S. Eidrigevičius. „Šioje knygoje karaliauja vaizdai, o tekstukus parašiau kaip užuominas, vedančias tam tikru taku. Niekada nemėgau žodžio iliustracija. Čia, sakyčiau, knygos paveikslai“, – atvirauja S. Eidrigevičius. Ši knyga – puiki dovana Lietuvos vaikams, o jos pristatymas Vilniaus knygų mugėje garsą apie ją paskleis dar plačiau. 

Renginys socialiniame tinkle „Facebook“ ›

14–17 val.  Bibliotekų erdvė  Skaitytojų mylimi ir vertinami Lietuvos rašytojai bei poetai skaito savo kūrinius. Tai 15 minučių trukmės susitikimai, kuriuose mugės svečiai turės unikalią galimybę paklausyti, kaip knygos prabyla jų kūrėjų balsais. Lietuvos bibliotekininkų draugija ir Vilniaus universiteto biblioteka kviečia pasinerti į skaitymo malonumą su Rimantu Kmita, Danute Kalinauskaite, Justinu Žilinsku, Antanu A. Jonynu, Aurimu Švedu, Aušra Kaziliūnaite Vytautu Stankumi, Mindaugu Kvietkausku. Smulkesnė informacija apie konkrečiam autoriui skirtą skaitymo laiką pateikiama Bibliotekų erdvės stende. 
Sekmadienis, vasario 25 d. Šeimos diena   
13–15 val.  Nacionalinės bibliotekos stendas 3.02 

Nacionalinės bibliotekos svečias: Stasys Eidrigevičius su nauja knyga „41 ilganosio nuotykis“. VšĮ „Kultūros barų“ leidykla išleido S. Eidrigevičiaus knygą „41 ilganosio nuotykis“. Knygos pristatyme dalyvaus, su skaitytojais bendraus ir autografus dalys pats autorius S. Eidrigevičius. „Šioje knygoje karaliauja vaizdai, o tekstukus parašiau kaip užuominas, vedančias tam tikru taku. Niekada nemėgau žodžio iliustracija. Čia, sakyčiau, knygos paveikslai“, – atvirauja S. Eidrigevičius. Ši knyga – puiki dovana Lietuvos vaikams, o jos pristatymas Vilniaus knygų mugėje garsą apie ją paskleis dar plačiau. 

Renginys socialiniame tinkle „Facebook“ ›

14 val.  Forumas – LRT studija Akcijos „Metų knygos rinkimai 2017“ laureatų apdovanojimai.

Be to, ypač kviečiame aplankyti mugėje veiksiančią Bibliotekų erdvę – Lietuvos bibliotekininkų kuriamą atvirą ir kitokią biblioteką be sienų. Tai dar viena skaitymo, bendravimo ir renginių erdvė. Bibliotekų erdvės programa.

Iki malonių susitikimų Vilniaus knygų mugėje.

Plakatas