Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 16 d.

Knygos „Iš signatarų balkono ir kitur: Vasario 16-oji 1989–2017“ pristatymas

Jubiliejinės Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka surengė ką tik iš spaustuvės atkeliavusios Vytauto Landsbergio knygos „Iš signatarų balkono ir kitur: Vasario 16-oji 1989–2017“ sutiktuves.

Vakare dalyvavo Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, Seimo narys Arvydas Anušauskas, Istorijos instituto direktorius dr. Rimantas Miknys, taip pat Ilzenbergo dvaro savininkas Vaidas Barakauskas. Leidinio autoriui susirgus, jo naują knygą renginyje pristatė profesoriaus sūnus Vytautas V. Landsbergis. Vakarą vedė aktorius Rimantas Bagdzevičius.

Knygoje „Iš signatarų balkono ir kitur: Vasario 16-oji 1989–2017“ sugulė pirmojo atkurtos Lietuvos vadovo – Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko V. Landsbergio 1989–2017 m. pasakytos kalbos iš Vilniaus Pilies gatvėje esančių Signatarų namų balkono ar kitur minint Vasario 16-ąją, taip pat skelbiama 1989 m. Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo sesijoje pasakyta kalba, 1994 m. interviu radijo laidoje „Nepriklausomybės kelias“.

Knygos autoriaus žodžiais, „Vasario 16-oji yra tapusi itin reikšminga data Lietuvos istorijoje ir pačiame šalies gyvenime. Simbolinė, kai kam – šventa. Nūnai ją paryškina ir Vasario 16-osios akto suradimas ir eksponavimas Lietuvoje, Vilniuje, kur buvo pasirašytas. Vasario 16-oji ir Pilies gatvė buvo simbolis ir signalas, kad neužleisim, nepasitrauksim. Kasmetiniai vieši minėjimai ir tomis progomis pasakytos kalbos sudarė vienijantį pagrindą savitai įvykių retrospektyvai.“

„Ši knygelė susirinko pati, reikėjo tik ją sušukuoti ir paskelbti. Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka – tinkama leidėja, – taip apie savo naują knygą yra sakęs prof. V. Landsbergis. – Tikimės, kad ji bus informatyvi ir edukatyvi – nušviečianti nemažą 28 metų nepriklausomybės atgavimo ir Antrosios Respublikos tarpsnį, gal kai kuo pamokanti.“

Pradėdamas renginį Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pabrėžė, kad bibliotekai yra garbė „leisti šios asmenybės šią knygą“. Su prof. V. Landsbergiu Nacionalinę biblioteką sieja ypatingi ryšiai. Pernai profesorius jai padovanojo asmeninę biblioteką, jos pagrindu buvo įkurta Valstybės erdvė, kurioje nuolat vyksta svarbūs renginiai. „O man asmeniškai prof. V. Landsbergis yra dvasios lyderis, – prisipažino Nacionalinės bibliotekos vadovas. – Politiko viduje slypi tokia jėga, kuri priverčia pasitraukti bet kokią grėsmę.“

Ilzenbergo dvaro savininkas, vakaro vedėjo paklaustas, kodėl nutarė paremti šios knygos leidimą, sakė, kad tai yra jo gyvenimo projektas. „Anksčiau dvarai buvo ta ašis, kuria sklido pažanga, naujos idėjos. Norėjosi pratęsti kilnią misiją, – pasakojo V. Barakauskas. – Šioje neeilinėje knygoje sudėti žodžiai mums yra kaip ginklai, juos turėdami, šiandien galime švęsti nepriklausomybę.“

Anot A. Anušausko, naujame leidinyje autorius savo pamąstymais įprasmina Vasario 16-ąją. Idėjų perimamumas – labai svarbus dalykas. Žmonėms, kurie kasmet per šią šventę stovi prie Signatarų namų balkono, knygos turinys nors ir bus pažįstamas, bet labai reikalingas. O politikams naujoji knyga, Seimo nario tvirtinimu, turėtų būti įdomi dar ir dėl stilistikos, minčių dėliojimo meno. Ji moko sveiko ironijos suvokimo. „Kiekvienas politikas turėtų perskaityti šią knygą nors kartą“, – rekomendavo jis.

Tačiau su A. Anušausko diskusijoje išsakytu teiginiu, kad autorius knygoje pirmiausia kalba kaip istorikas, visuomenininkas, o tik paskui kaip politikas, nenorėjo sutikti dr. R. Miknys. Istorijos instituto direktoriaus supratimu, autorius nuo pirmųjų knygos tekstų labiausiai atsiskleidžia kaip mąstytojas, nors, be abejo, jis ir visuomenininkas, ir politikas, ir istorikas. Pasak R. Miknio, V. Landsbergis atskleidžia Vasario 16-osios reikšmę, pristato minią, kuri kasmet ateina prie Signatarų namų balkono, ir atskleidžia, kas slypi už šios minios. Naujoji knyga – anaiptol ne vien kalbų šaltinis. „Tai mūsų tapatybės raidos proceso sisteminio aiškinimo sintezė, aprėpianti 28 metų laikotarpį.“ Leidinys labai reikšmingas ir istorikams. „Autoriaus refleksija per istorines kalbas padės atliekant trajektorinius laikotarpio tyrimus, leis geriau pažinti tuometę savireguliacijos terpę.“ Be to, R. Miknį žavi savitas profesoriaus istorinio naratyvo konstravimo mechanizmas. Instituto direktoriaus manymu, „prof. V. Landsbergis yra tas istorikas, kuris istoriją rašo“.

Renginyje Vytautas V. Landsbergis dėkojo knygos rėmėjams už paramą ir gyrė biblioteką už ypač gražų knygos dizainą. „Valdiškos įstaigos nevaldiškas darbas“, – šmaikštavo Landsbergių dinastijos atstovas. Naujosios knygos dailininkė – Nacionalinės bibliotekos Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus restauratorė Elona Marija Ložytė.

V. V. Landsbergio vertinimu, „tėvukas – rašytojas, žodžio kalvis, kiekvieną žodį renkantis labai atsakingai. Jis – kalbėjimo užuominomis, alegorijomis meistras. Be to, turi ir oratorystės dovaną“. Todėl sūnaus siūlymui perleidžiant tėvo knygą prie leidinio pridėti ir vaizdo arba garso įrašų rinkinį pritarė visi diskusijos dalyviai. Tokie įrašai būtų autentiškas savitos V. Landsbergio kalbėjimo manieros paliudijimas.

V. V. Landsbergis pasakojo, kad dar dvi profesoriaus knygos jau beveik parengtos, bet jam reiktų pagalbos joms baigti. Garbaus amžiaus profesoriaus fizinės jėgos, anot sūnaus, jau menkesnės, tačiau intelektinis potencialias dar labai didelis. Gal valstybė padėtų rasti žmogų, kuris pagelbėtų jam atlikti šiuos darbus, svarstė Landsbergis jaunesnysis.

Vakaro pabaigoje ištrauką iš naujos knygos „Iš signatarų balkono ir kitur: Vasario 16-oji 1989–2017“ perskaitė aktorius R. Bagdzevičius. Taip pat buvo parodytas V. V. Landsbergio dokumentinis filmas „Visa teisybė apie mano tėvą“, kuriame režisierius apžvelgė savo tėvo prof. V. Landsbergio kūrybinę ir politinę biografiją.

Nacionalinė biblioteka, džiaugdamasi ir didžiuodamasi, kad būtent jai prof. V. Landsbergis patikėjo išleisti šią knygą, nuoširdžiai dėkoja Rokiškio rajone įsikūrusiam Ilzenbergo dvarui už paramą leidybai. 500 metų istoriją skaičiuojantis Ilzenbergo dvaras žada neapsiriboti šiuo projektu, bet ir toliau dalyvauti visuomeninėje veikloje. Dar šią vasarą dvare numatoma surengti V. Landsbergio knygų parodą.

Sausio pradžioje Nacionalinėje bibliotekoje taip pat buvo pristatyta nauja V. Landsbergio eilių antologija „Organizuoti tekstai“.