Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. kovo 1 d.

Kovo 1 d.: paskaita apie Vilniaus ir Kauno žydų bendruomenių raidą tarpukariu

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmetis – tai ir Lietuvos pilietinės tautos formavimosi pradžios sukaktis. Šiame procese aktyviai dalyvavo ir dalyvauja tautinių mažumų atstovai, tačiau jų vaidmuo dar nėra pakankamai pristatomas mūsų visuomenei. Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centras inicijuoja paskaitų ir pokalbių ciklą „#Jaunojijudaika“. Jauni Lietuvos mokslininkai pristatys savo tyrimus, skirtus Lietuvos žydų bendruomenės istorijai, integracijai ir likimui.

Kviečiame į pirmąjį ciklo susitikimą su Vilniaus universiteto magistrante Julijana Leganovič. Jos tyrimo tema – „Padalinta bendruomenė: žvilgsnis į Vilniaus ir Kauno žydų bendruomenių raidą tarpukariu“. Už šį tyrimą 2016 metais Julijanai buvo suteikta „Or be‘Lita“ premija, o 2017 metais – vardinė prezidento Antano Smetonos stipendija. Susitikime Julijana pasakos, kaip Vilniaus netektis paveikė Vilniaus ir Kauno žydų bendruomenių pasirinkimus ir raidą.

XX amžiaus pirmoje pusėje įvykiai klostėsi dinamiškai. 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Taryba paskelbė „atstatanti nepriklausomą demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje“. Jau po metų, 1919 m. sausio 2 d., dėl nestabilios politinės padėties mieste Lietuvos vyriausybė pasitraukia iš Vilniaus į Kauną, šis miestas tampa laikinąja Lietuvos Respublikos sostine. Dėl didžiausią įtampą sukėlusio 1920 m. sausio 2 d. Suvalkų sutarties sulaužymo karinėmis priemonėmis ir Vilniaus užėmimo susidarė savita istorinė situacija: kilo įtampa ne tik tarp dviejų kaimyninių tautų – lietuvių ir lenkų, bet tai turėjo didelę įtaką ir kitų tautinių mažumų bendruomenių raidai, visų pirma – žydams. Po šių geopolitinių pokyčių, iki pat 1939 m. rudens, viena nuo kitos buvo izoliuotos gausiausios Vilniaus ir Kauno žydų bendruomenės. Jos atsidūrė skirtingose valstybėse, veikiamos skirtingos politinės, socialinės aplinkos, kas turėjo įtakos ne visada vienodiems bendruomenių pasirinkimams.

Kviečiame dalyvauti.

Trumpai apie renginį

Data kovo 1 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Valstybingumo erdvė. II a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“