Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 26 d.

Nacionalinėje bibliotekoje lankėsi kosmonautas Jurijus Baturinas

Vasario 23 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje lankėsi Lietuvos verslininkas ir mokslininkas, visuomenės veikėjas Vladas Lašas ir kosmonautas, intelektualas Jurijus Baturinas. Svečius priėmė Nacionalinės bibliotekos vadovas prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Verslininkas V. Lašas ne tik apdovanotas tarptautine verslo Taikos premija, kuri laikoma aukščiausiu verslininkų įvertinimu pasaulyje, bet ir aprašytas Europos universitetų vadovėliuose. Savo bendrovėje V. Lašas pritaikė atlyginimų sistemą – „Pasiskirk sau atlyginimą pats“, kurioje svarbus kiekvieno darbuotojo požiūris ir savęs įvertinimas. Žinomas Lietuvos verslininkas ir originalių verslo bei mokslo idėjų autorius V. Lašas praėjusių metų gruodžio mėnesį iškėlė idėją – „Tesla Motors Gigafactory“ gamykla Lietuvoje. Daugelį entuziastų ši idėja uždegė akimirksniu, kiti žvelgė su skepsiu. Tačiau tie, kurie žino, koks veiklus yra V. Lašas, supranta, kad tai, apie ką svajoja ir kalba prie kavos šis verslininkas, gali tapti ir realybe.
Kosmonautas, fotomenininkas, „Novaja Gazeta“ apžvalgininkas, buvęs prezidento Boriso Jelcino patarėjas (1993–1997 m.) Jurijus Baturinas Lietuvoje vieši ketvirtą kartą. Tai – žmogus-enciklopedija, mokantis 7 užsienio kalbas. Kosmose buvo du kartus, ten nuskraidino ir pirmąjį kosminį turistą – amerikietį milijonierių Denį Titą. Beje, per antrąjį skrydį, dirbdamas tarptautinėje kosminėje stotyje, atrado efektą, kuriam vėliau Vokietijos fizikai suteikė jo vardą. Baturino efektas – tai bandymai su plazminiais kristalais. Eksperimentuodamas J. Baturinas atrado, kad esant nesvarumo būsenai iš plazmos dulkelių susidaro „taisyklingos struktūros“ – šios sulimpa kaip želė. Šis Baturino efektas paaiškina, kad tokiu būdu iš kosminių dulkių galėjo susiformuoti planetos.

Turiningame pokalbyje pasikeista nuomonėmis apie bendrų inovacinių projektų galimybes, svečiams buvo pristatyta atsinaujinusios Nacionalinės bibliotekos veiklos koncepcija.