Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. kovo 27 d.

Kovo 27 d.: intuityvios muzikos studija #2

Kviečiame į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikavimo erdvę išbandyti laisvos garsinės kūrybos patyrimą. Kartu ketintume atverti intuityvų muzikavimą, kaip saviraiškos, susitelkimo ir komunikacijos priemonę, galbūt pasitelkdami kompozitorių Karlheinzo Stockhauseno ir Johno Cage’o idėjas ar tiesiog sekdami ten, kur veda garsai. Galite atsinešti ir savo mėgstamą muzikos instrumentą ar tik šiaip dalyvauti.

XX a. muzikos novatoriui K. Stockhausenui, kuris ir išpuoselėjo šią sampratą, intuityvi muzika atspindi labiau kūrybos ar atlikimo būdą nei muzikos žanrą, nusako veiksmą, kuris priartina prie pačios garsinės išraiškos esmės. Tokiu aktyviu būdu tiriant garsą, įsigilinimas tampa kartu ir savęs pažinimo priemone, o grojant bendrai, grupėje, mokomasi harmoningo santykio su kitais atlikėjais, galbūt visai naujo neįprasto derinimosi tarpusavyje. Pati garsinės išraiškos patirtis ne mažiau svarbi, kaip ir rezultatas, kūrinys. O geras dalyvių nusiteikimas, atvirumas, gebėjimas įsiklausyti būna net ir reikšmingesnis už įgimtus gabumus ar techninius įgūdžius.

Muzikavimo būdas lemia garsinę visuma, – bet tai vis ta pati, nuolat besikeičianti muzika, gal labiau organiška, lyg natūraliai atsirandanti ir savaime besivystanti, gimstanti tuo esamu momentu, nesikartojanti, nenuspėjama, akustinė ar elektroninė, atverianti naujų kūrybinių sumanymų ir visada pozityvi.

Pasak K. Stockhauseno, „tam, kad galėtum išgauti muziką, kurią pavadinčiau intuityvia, reikalingi štai kokie sugebėjimai – muzikantas turi išmokti nebūti egocentriškas. Kai tampate savotišku radijo imtuvu, laidininku, jums nebesvarbi savęs išraiška; jūs iš viso nustojate domėtis savimi. Apstulbsite patyrę, kas atsitinka pasiekus šią būseną – priartėsite prie garsinės išraiškos šaltinio kaip niekada arti.“

Muzikavimo erdvėje pasvarstytume, kaip taip iš tiesų įmanoma, paklausytume tokios muzikos pavyzdžių iš Nacionalinės bibliotekos fondų ir galbūt, lyg niekur nieko, imtume groti patys. Užsiėmimą veda Nacionalinės bibliotekos Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas.

Trumpai apie renginį

Data kovo 27 d.
Laikas 18 val.
Vieta Muzikavimo erdvė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“