Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 9 d.

Balandžio 9–10 d.: seminaras „Skaitmeninių audiovizualinio paveldo kolekcijų valdymas“

Lietuvos centrinis valstybės archyvas kartu su Baltijos audiovizualinių archyvų taryba (The Baltic Audiovisual Archival Council, BAAC) ir Archyvarų asociacija Vilniuje organizuoja tarptautinį seminarą „Skaitmeninių audiovizualinio paveldo kolekcijų valdymas“. Seminaras vyks Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Audiovizualinis turinys vis gausiau skaitmeninamas ir tampa pasiekiamas internete. Yra labai daug audiovizualinių atminties institucijų tinklalapių, kur kiekvienas norintis gali žiūrėti filmus, klausytis garso įrašų, vartyti tūkstančius fotografijų. Daugėjant skaitmeniniam audiovizualiniam turiniui, atminties institucijų specialistai neišvengiamai susiduria su įvairiomis šio turinio valdymo problemomis ir iššūkiais. Tiek Lietuvoje, tiek kitose Baltijos šalyse dar nėra nusistovėjusių tradicijų, kokį skaitmeninį turinį ir kaip saugoti, kaip kurti turinio metaduomenis ir valdyti duomenų bazes, kaip suderinti turimas technologijas ir turinio vartotojų poreikius. Taip pat labai svarbu, kad audiovizualinis turinys būtų skaitmeninamas ne tik dėl jo išsaugojimo, bet ir dėl kuo platesnio antrinio panaudojimo. Atminties institucijų specialistams aktualu, kaip ir kodėl žmonės vartoja skaitmeninius audiovizualinius išteklius ir ką pačios institucijos gali nuveikti, kad šie ištekliai būtų kuo patrauklesni įvairioms visuomenės grupėms.

Seminare bus organizuojami teoriniai ir praktiniai mokymai, susiję su skaitmeninių audiovizualinio paveldo kolekcijų valdymu. Renginio dalyviai turės galimybę supažindinti su įvairių rūšių skaitmeninio audiovizualinio turinio saugojimo standartais ir praktika, metaduomenų kūrimo ir duomenų bazių valdymo principais, skaitmeninio turinio patrauklaus pateikimo vartotojams būdais, įvairiais autorių turtinių teisių skaitmeninėje erdvėje aspektais,  skaitmeninio turinio kuravimo, vartotojų įtraukimo, turinio antrinio panaudojimo galimybėmis. Dar viena svarbi tema – vartotojams patrauklių elektroninių paslaugų kūrimas naudojantis skaitmeniniu audiovizualiniu turiniu.

Seminaro lektoriai – prof. Rimvydas Laužikas (Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas), dr. Berber Hagerdoorn (Groningeno universitetas, Nyderlandai), Juozas Markauskas (Baltijos audiovizualinių archyvų taryba, ICCROM lektorius); Jurga Gradauskaitė („iLaw“ advokatų bendrija).

Seminaras vyks anglų kalba. Registruotis ir sužinoti kitas dalyvavimo sąlygas galite užpildę elektroninę registracijos formą BAAC svetainėje iki 2018 m. kovo 29 dienos.

Trumpai apie seminarą

Data balandžio 9–10 d.
Laikas 9 val.
Vieta Meno erdvė, V a.
Trukmė po 8 val.
Dalyvavimas būtina registracija
Organizatoriai Lietuvos centrinis valstybės archyvas, Baltijos audiovizualinių archyvų taryba, Archyvarų asociacija, Lietuvos kultūros taryba, Nacionalinė biblioteka