Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 4 d.

Balandžio 4 d.: erdvės, spalvos ir šviesos filosofas – vitražistas K. E. Šatūnas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka maloniai kviečia į susitikimą su talentingu menininku, vitražistu Konstantinu Eugenijumi Šatūnu. Meno erdvėje dailininkas pristato savo architektūrinių vitražų fotografijų ir parodinių vitražų ekspoziciją.

K. E. Šatūnas (g. 1939 m.) – atstovas legendinės Lietuvos vitražistų kartos, suformavusios modernaus lietuviškojo vitražo mokyklą. Pasak menotyrininkų, bene talentingiausias ir novatoriškiausias savo laikotarpio dailininkas, ignoravęs ideologines sovietinio meno dogmas, atskleidė naujas stiklo kaip medžiagos meninės raiškos galimybes, sukūrė savitą abstrakčią vitražo kalbą, harmoningai skambančią architektūrinėje erdvėje.

Dailininkas sukūrė per 100 didelės apimties modernių architektūrinių vitražų Lietuvoje ir užsienyje. Daugelis jų yra tapę etapiniais Lietuvos vitražo istorijos kontekste: vitražai Žemėtvarkos projektavimo institute (1968 m.), Juknaičių kultūros namuose (1972 m.), erdvinis vitražas Alytaus sporto rūmuose (1977 m.), luitinis ir klasikinis vitražai „Auskos“ poilsio namuose (1979 ir 1988 m.), erdviniai vitražai Palangos Stasio Vainiūno meno mokykloje (1986 m.), ekspoziciniai vitražai Frankfurte 1984, 1985 m., klasikiniai – Juodkrantės bažnyčioje (1993 m.) ir daugelis kitų. Dailininko vizitine kortele galima laikyti erdvinę kompoziciją iš pūsto krištolo elementų Vilniaus miesto santuokų rūmuose (Valstybinė premija 1976 m). K. E. Šatūnas 1986–1994 m. dėstė Vilniaus dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija), jam suteiktas docento laipsnis.

Dailininko kamerinius vitražus, skirtus parodoms, yra įsigiję kolekcininkai ir stiklo meno mėgėjai Lietuvoje, daugelyje Europos šalių, keletas autoriaus vitražų iškeliavę į Jungtines Amerikos Valstijas.

Renginyje matysime fotografijas ir filmuotą medžiaga apie K. E. Šatūno kūrybą, dailininkas komentuos ir pasakos apie lietuviškojo modernaus vitražo raidą. Pokalbį ves menotyrininkė Veronika Taurinskienė-Šatūnienė ir dailininkas, vitražo tyrinėtojas Žydrūnas Mirinavičius.

Maloniai laukiame. Paroda veiks iki balandžio 22 dienos.

Trumpai apie renginį

Data balandžio 4 d.
Laikas 18 val.
Vieta Meno erdvė, V a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“