Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 12 d.

Balandžio 12 d.: Arvydo Anušausko knygos „Prezidento žvalgas: du gyvenimai“ pristatymas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į Rašytojų sąjungos leidyklos išleistos knygos „Prezidento žvalgas: du gyvenimai“, kurios autorius istorikas ir politikas Arvydas Anušauskas, sutiktuves.

Lietuvos žvalgybą kūrė žmonės, kurie pirmiausia rūpinosi naujai steigiamos Lietuvos valstybės interesais ir labai dažnai krikštą gaudavo Nepriklausomybės kovų fronte 1919–1920 metais. Išlikę reti to meto žvalgybos darbuotojų prisiminimai yra ypač vertingi.

Knygoje „Prezidento žvalgas: du gyvenimai“ pasakojama apie Lietuvos savanorį Albiną Čiuoderį (1898–1965). Jis beveik du dešimtmečius tarnavo Lietuvos žvalgybos ir saugumo sistemoje. Tai buvo tas žmogus, kuris ne tik vadovavo prezidento Antano Smetonos apsaugai 1934–1940 metais, bet ir pirmąją okupacijos dieną (1940 m. birželio 15 d.) kartu su kitu Lietuvos kariuomenės kūrėju savanoriu pervedė prezidentą per Lieponos upelį į Vokietiją.

Ką per du dešimtmečius patyrė Lietuvos žvalgyboje, kodėl ir kaip atsidūrė Kolumbijoje, prisiminimų dalyje pasakoja pats A. Čiuoderis. Knygos sudarytojas A. Anušauskas šią istoriją papildo savo pasakojimu apie lietuvišką saugumą ir A. Čiuoderio tarnybą, ji aprašyta remiantis iki šiol nežinomais A. Čiuoderio užrašais, naujais archyviniais dokumentais. Mėginama atsakyti į klausimus, ką buvusiems žvalgybininkams reiškė Lietuvos valstybės nepriklausomybės praradimas ir kaip pasisuko jų likimai. Be to, leidinyje skelbiamos unikalios nuotraukos iš saugumo (žvalgybos) darbuotojų gyvenimo ir lietuvių karo pabėgėlių kelionės į Kolumbiją.

Renginyje dalyvaus pats autorius, bus galimybė įsigyti šią knygą.

Susidomėjusius maloniai kviečiame dalyvauti.

Trumpai apie renginį

Data
balandžio 12 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė
apie 2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook