Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 10 d.

Balandžio 10 d.: įelektrinantis Mileso Daviso džiazrokas

Paskaitų cikle „Roko muzikos istorija ir perspektyvos“ kalbėjome apie džiazo ir roko susiliejimą, vadinamąjį fusion, prasidėjusį 8 dešimtmečio viduryje ir visiems laikams paveikusį abi muzikos sroves. Tuomet atviriausi naujovėms džiazo muzikantai perėmė roko muzikos ritmus, paįvairindami ir užpildydami muzikinę tėkmę išradingomis improvizacijomis, o kūrybingi, progresyvūs roko muzikantai, neretai pasižymėję „džiaziniu mąstymu“, leidosi į spontanišką grojimą, formuodami savitą roko, džiazo, Rytų šalių muzikos įtaka persmelktą garsų audinį.

Džiazroko pradžią galima būtų sieti su vienu ryškiausių muzikantų džiazo istorijoje, trimitininku, kompozitoriumi ir grupių lyderiu – M. Davisu. Apie 1969 m., šmaikštaudamas, kad gali suburti geriausią pasaulyje roko grupę, M. Davisas jau buvo „atradęs“ ir sutelkęs į vieną būrį ypač talentingus, savitus džiazo instrumentalistus – Joe Zavinulį, Keithą Jarrettą, Johną Mclaughliną, Chicką Corea, Herbie Hancocką, ir daugybę kitų, kurie vėliau individualiai sukūrė žymiausias ateinančių dešimtmečių fusion grupes ir patys tapo pasaulinėmis muzikos ikonomis. Pradžioje lyg ir atsargiai pasitikdamas avangardinius sąjūdžius džiazo muzikoje, M. Davisas netrukus pranoko visus, perkeldamas džiazą į naują pakopą ir paskleisdamas šią muziką iki tol neregėto masto auditorijoms. Griausminga, įelektrinanti M. Daviso naujoji džiazo banga truko maždaug iki 1975 m., kai jis pasitraukė iš publikos akiračio, tuomet atrodė, visam laikui. Bet apie 1980 m. džiazo legenda vėl grįžo ir pradėjo bene spalvingiausią savo muzikinį etapą, grodamas čia ir dabar, veikdamas visus aplink ir kaskart praplėsdamas džiazo muzikos nuostatas.

Paminėsime novatoriškus keleto periodų M. Daviso ir jo bendražygių albumus, iliustruodami ištraukomis iš koncertinių vaizdo įrašų.

Renginį veda Nacionalinės bibliotekos Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas.

Pristatymų ir aptarimų cikle „Roko muzikos istorija ir perspektyvos“ šiemet kalbėjome apie Davidą Bowie, roko grupes „The Police“ ir lietuvišką „Foje“, soul stiliaus muziką.

Trumpai apie renginį

Data balandžio 10 d.
Laikas 18 val.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Vieta Kino salė, V a.
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“