Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 4 d.

Balandžio 3–17 d.: vienos knygos Thomo Hobbeso „Leviatanas“ paroda

Šiemet balandžio 5 d. minime 430-ąsias žymaus anglų mąstytojo Thomo Hobbeso  (1588–1679), politinės filosofijos pradininko, gimimo metines.

Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje yra saugomas T. Hobbeso žymiausio veikalo „Leviatanas, arba Bažnytinės ir pasaulietinės valstybės medžiaga, forma ir valdžia“ (Leviathan or the Matter, Forme and Power of a Commonwealth Ecclesiasticall and Civil), išėjusio 1651 m. anglų kalba, pirmasis leidimas. Kolegų kruopščiai restauruotas, leidinys balandžio 3–17 dienomis eksponuojamas Valstybingumo erdvėje.

Ši knyga yra garsi ne tik savo turiniu, bet ir antraštiniame lape esančiu kompleksišku itin detaliu vario raižiniu, iliustruojančiu pagrindines veikalo temas ir problemas.

Ką vaizduoja Abrahamo Bosse (1602—1676) sukurtas piešinys, prie kurio kūrybos prisidėjo ir pats knygos autorius? Ši iliustracija gali būti skaitoma ir vertikaliai, ir horizontaliai, taip atsiskleidžia ne tik pasaulietinės ir religinės valdžios komponentai, bet ir jų kontrastas. Anot T. Hobbeso, valstybė yra tarsi milžiniškas mechanizmas, lygintinas su mitine pabaisa Leviatanu, tačiau iš pirmo žvilgsnio iliustracijoje nieko išskirtinai keisto ar bauginančio nėra. Ar tikrai suvereno, pavadinto biblinio jūrų monstro vardu, kūnas yra pavaizduotas ne monstriškai? Ką pasakoja mažiausios antraštinio lapo raižinio detalės – karo laivai, tuščios miesto gatvės, iššauti pabūklai?

Kviečiame apsilankyti ir apžiūrėti T. Hobbeso Leviataną.

Trumpai apie parodą

Data balandžio 3–17 d.
Laikas bibliotekos darbo valandomis
Vieta Valstybingumo erdvė. II a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“