Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 4 d.

Naujas albumas „Neregėta Lietuva. XXI amžius“ – kelyje į leidyklą

Šiandien Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko fotografo ir verslininko Mariaus Jovaišos spaudos konferencija. Joje buvo pristatyta rudenį pasirodysiančio naujo fotografijų albumo „Neregėta Lietuva“ koncepcija, eiga, partneriai ir lūkesčiai.

„Ilgai galvojau, kas turėtų būti antrame fotoalbume, kad galėtum teigti – neregėta. Šis žodis turi ir stebuklo skonį, jį sunku išversti į kitas kalbas. Geriausiu atveju kita kalba „neregėtos“ reikšmė – „nematyta“. Noriu knygos, kuri atspindėtų ir žavėtų ne tik krašto grožiu, paveldu, tradicijomis, noriu parodyti ir moderniąją Lietuvą, kad mes žengiame į ateitį ir turime ką parodyti pasauliui. Todėl ėmiausi įamžinti mokslininkų, inovatorių, startuolių, verslininkų, tyrinėtojų pasiekimus“, – susirinkusiems verslo, mokslo, švietimo, politikos, žiniasklaidos atstovams sakė M. Jovaiša.

Kitąmet bus dešimt metų, kai po pasaulį pasklidęs garsusis Mariaus fotografijų albumas „Neregėta Lietuva“. Pasak jo autoriaus, tai ir buvo priežastis pasvarstyti, kad metas idėją atnaujinti, pratęsti nes tai yra puiki priemonė skleisti gerą žodį apie mūsų šalį, vėl pristatyti idėją „Lietuva – Baltijos širdis“.

„Neregėta Lietuva“ išleista vienuolika kalbų, 35 šalyse surengta per šimtą parodų, o žmonės vis dar perka, žiūri ir džiaugiasi, lyg tai būtų įvykę vakar. Beje, kaip tik šiandien tokia paroda atidaroma Lietuvos konsulate San Paule, Brazilijoje. Daug dalykų pasikeitė, noriu dar labiau „neregėtesnio“ ką nors apie Lietuvą pasakyti ir parodyti“, – spaudos konferencijoje sakė fotografas ir demonstravo nuotraukų pavyzdžius iš būsimo albumo. Juose užfiksuota elektomagnetinė banga, įamžintas DNR dalijomosi procesas, nufotografuotas supergreitas šviesolaidinis internetas ir kaip „Brolis Semiconductor“ laboratorijoje sluoksnis po sluoksnio „kepamas“ lazeris, kol jis tampa unikaliu optiniu prietaisu, naudojamu JAV karo pramonėje. „Mano tikslas – ne reportažas, o menas, grožis. Nuotrauka turi „užkabinti“ ir pažadinti norą labiau domėtis Lietuva ir jos žmonėmis, pasiekimais. Tikslui pasiekti naudosiu ir dronus, ir skraidykles, ir pačią naujausią, sudėtingą optinę techniką“, – darbo užkulisius praskleidė M. Jovaiša.

„Tikiu būsimo albumo sėkme. Matau, kad ji jau pareina“, – sveikindamas M. Jovaišą naujo projekto pristatymo proga sakė Nacionalinės bibliotekos vadovas prof. dr. Renaldas Gudauskas. „Lietuva turi modernų šiuolaikinį nacionalinį bibliotekų tinklą. Mes jau esame pasiruošę dar iki albumo išleidimo surengti visą ciklą parodų, pristatančių naują „Neregėtą Lietuvą“. Mūsų Nacionalinė biblioteka tarsi specialiai sukurta tokiems projektams. Esame laimingi būdami šio projekto dalimi. Ir man ypač džiugu, kad per aukščiausios kokybės meną bus pristatytas modernios Lietuvos mokslas, švietimas, inovaciniai ir technologiniai pasiekimai“, – pažymėjo R. Gudauskas.

Renginyje M. Jovaiša pristatė ir vienintelį būsimo albumo rėmėją bei projekto partnerį – didžiausią kelionių organizatorę Baltijos šalyse bendrovę „Novaturas“. Jos stebėtojų tarybos narys ir vienas iš akcininkų Ugnius Radvila patikino, kad ši partnerystė nėra atsitiktinė. „Novaturas“ šiemet švenčia savo veiklos 20-metį. Ieškojome projekto, kuris būtų išskirtinis, ilgalaikis, kokybiškas, realiai gerinantis Lietuvos įvaizdį. Būtent toks, koks ir yra Mariaus sumanytas naujos „Neregėtos Lietuvos“ projektas. Džiaugiamės ir didžiuojamės tapę partneriais“, – sakė „Novaturo“ atstovas U. Radvila.

Naujasis fotografijų albumas „Neregėta Lietuva“ su paantrašte „XXI amžius“ turėtų pasirodyti spalio mėnesį.

Susiję straipsniai: