Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 24 d.

Balandžio 24 d.: vinilo plokštelių kolekcionavimo ypatumai

Kolekcionavimas siejasi su bibliotekų pradžia. Tai – faktas. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugoma bene didžiausia šalyje vinilo plokštelių kolekcija, kurios plokštelių, skirtingai nuo daugelio asmeninių, gali klausytis kiekvienas bibliotekos lankytojas. Tai – patikrintas faktas.

Elektroninių grotuvų, skaitmeninių grojaraščių, neišsenkančių garso srautų laikais, septintąjį dešimtmetį skaičiuojanti ilgai grojanti plokštelė LP išlieka dėmesio centre. Vis daugiau pačios įvairiausios muzikos gerbėjų visame pasaulyje susivilioja pirkti naujai išleistus pamėgtų atlikėjų albumus, guviai perleidžiamus klasikiniais tapusius įrašus, įninka į originalių leidimų paieškas ar nenaujų ir nebrangių plokštelių medžiokles. Anksčiau nei patys tai suvokia, jie ima kaupti savitas plokštelių kolekcijas, tai tampa aistringu hobiu, o galbūt net tiriamosios veiklos pradžia, laisvalaikio pomėgiu ar rimčiausia laiko ir išteklių investicija, nuolatiniu išlaidavimu ar net drama... su laiminga pabaiga, nes vinilo plokštelių vertė nuolat auga.

Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės proga kviečiame į renginį, kuriame kalbėsime apie plokštelių kolekcionavimą ir apie roko, džiazo, folkloro, klasikinės muzikos įrašų paieškas ir įsigijimą. Pasiaiškinsime plokštelės būklės nustatymus (ką reiškia M, NM, EX, VG), kokios yra kolekcijos išdėstymo bei saugojimo nuostatas, kaip „kataloguojama“ pasitelkiant interneto duomenų bazes. Be to, duosime patarimų ir atskleisime gudrybių – kas geriau, naujai išleistos ar senosios plokštelės, singlai ar „diskai-piešiniai“, brangieji „pirmieji presai“, netikėta naujųjų lietuviškų plokštelių gausa ir t. t. Kalbėsime atvirai apie viską, kas jums aktualu.

Taip pat nevengsime prisiminti, kaip renkami ir kaupiami kompaktiniai diskai ir atgimimą išgyvenančios garso kasetės – nepriklausomai nuo formato, svarbiausia, juk pati muzika.

Tai jau šeštasis susitikimas iš ciklo „Roko muzikos istorija ir perspektyvos“, iki tol kalbėjome apie Davidą Bowie, roko grupes „The Police“ ir lietuviškąją „Foje“, soul stiliaus muziką ir Mileso Daviso džiazroką. Renginį veda Nacionalinės bibliotekos Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas. Laukiame.

Šis vakaras yra Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginys. Visą programą rasite čia ›.

Trumpai apie renginį

Data balandžio 24 d.
Laikas 18 val.
Vieta Kino salė, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“